UA / RU
Підтримати ZN.ua

За три роки антикороргани України покращили показники спроможності, управління та взаємодії – дослідження

Щоправда, антикорупційні органи виконали не всі поради, які  отримали 2020 року.

За три роки українські антикорупційні органи покращили свої показники спроможності, управління та взаємодії. Про що йдеться у результатах дослідження Transparency International Ukraine, проведеного за підтримки проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія».

Дослідження охоплює період від серпня 2020 року до червня 2023 року з окремими подіями після цього періоду. Зокрема, антикорупційні органи оцінювали за 5-бальною шкалою, де 5 – це максимально високий бал, а 1 – мінімальний.

«Так, згідно з результатами, антикорупційні органи покращили свій середній загальний бал з попереднього дослідження 2020 року на пів бала — з 3,4 до 3,9», – йдеться у дослідженні.

Зокрема, антикорупційні органи отримали такі оцінки:

У TI додали, що у дослідженні 2020 року дали антикорупційним органам 103 поради. З того часу вони виконали 23, частково виконали – 36, зовсім не виконали – 41. Цього разу антикорупцйіним органам також дали поради. 

Читайте також: Канада хоче навчати українських суддів і аудиторів у межах антикорупційних проєктів – посол

Зокрема, ВАКС рекомендували:

САП отримала такі рекомендації: 

Читайте також: Дума виграла конкурс з відбору голови АРМА: Антикорупційна організація закликає уряд не голосувати за її кандидатуру

НАБУ дали такі рекомендації:

Рекомендації НАЗК такі:

Також рекомендації отримало АРМА

Читайте також: Стефанчук заявив, що справи антикорупційних органів часто отримують виправдувальні вироки, але це неправда – ЦПК

Звіт зовнішньої незалежної оцінки щодо ефективності діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) — це прецедент. 217 сторінок докладного «розбору польотів» керівника й команди ключової ланки всього антикорупційного блоку. Під лупою міжнародної комісії — 2020–2021 роки діяльності НАЗК на чолі з Олександром Новіковим. Читайте, вдумуйтеся, робіть висновки! Усі карти розкрито. На жаль, ліквідація «феодальної роздробленості» колись колегіального НАЗК не гарантувала захисту інституції від «царька», який оглух від звуку мідних труб. Який підмінив цілі й завдання інституції лояльністю до влади. Що абсолютно неупереджено й зафіксували аудитори. Подробиці у матеріалі «Підсумки зовнішнього аудиту НАЗК: стратегічний провал інституції чи Новікова?» розкриває редакторка відділу політики Інна Ведернікова.