UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завдання збитків на десятки млн доларів: з Литви екстрадували ексглаву Держзернової корпорації

На виконання рішення про екстрадицію пішло більше трьох років.

Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та Національному антикорупційному бюро України вдалося досягти екстрадиції з Литви на територію нашої держави колишнього голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації України Петра Вовчука, затриманого ще в жовтні 2019 року. Його підозрюють у завданні підприємству збитків на понад 60 мільйонів доларів, нагадали в пресслужбі САП.

За даними слідчих, протягом липня-жовтня 2014 року посадовці ДПЗКУ, у тому числі його глава, спільно з представником міжнародного зернотрейдера забезпечили затвердження й виконання зовнішньоекономічних контрактів на продаж зернових підконтрольним компаніям за заниженими цінами.  

Через злочинну схему зерно, яке належало держкомпанії, було доставлено в Саудівську Аравію через кілька інших суб’єктів господарювання на умовах післяплати.

"Проте кошти за поставлено зерно так і не були сплачені. Як наслідок державна корпорація зазнала збитків на суму понад 60 млн доларів США", – йдеться в повідомленні САП.

Петру Вовчуку оголосили підозру за статтями 28 (вчинення кримінального правопорушення за попередньою змовою групою осіб), 364 (зловживання службовим положенням з тяжкими наслідками) і 368 (отримання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України. 

Читайте також: Кабмін нарешті призначив аудит Державній зерновій корпорації через дефолт за боргами китайцям

Як розповіли прокурори, після затримання експосадовець намагався уникнути відповідальності шляхом отримання притулку в Литві. Після рішення про екстрадицію фігурант хотів оскаржити його нібито через небезпеку на тлі війни РФ проти України.

"Попри це, через 4 роки судових слухань, особу все ж таки екстрадовано до України", – додали в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

На розгляді суду також перебувають справи щодо радника голови правління Держзернової корпорації та представника міжнародного зернотрейдера. Два інші фігуранти пішли на співпрацю зі слідством і відшкодували завдані ними збитки на 60 тисяч доларів. Ще один підозрюваний досі розшукується.

Петро Вовчук обіймав посаду голови правління ДПЗКУ з 13 березня по 15 грудня 2014 року. Розслідування справи щодо корупційної схеми з його участю триває з 2016 року, а в розшук посадовця оголосили в березні 2017-го.