UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВРП відкрила провадження щодо підозрюваного у хабарництві ексголови Верховного Суду Князєва

Наразі Князєв знаходиться за ґратами.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя відкрила дисциплінарне провадження стосовно ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва, якого викрили на ймовірному отриманні 2,7 мільйона доларів хабаря.

Доповідачем у цій справі визначили Сергія Бурлакова, повідомили у Фундації DEJURE.

Читайте також: СЗР таки знайшла у голови ВККС Романа Ігнатова російське громадянство – джерела

«Зокрема ще 16 червня юристка Марта Береза звернулася у ВРП зі скаргою на Князєва. Підставою для скарги були факти, виявлені в межах кримінального провадження, які свідчать про вчинення Князєвим істотного дисциплінарного проступку. Очевидно, що це призвело до підриву авторитету та довіри до судової влади. Особливо, якщо врахувати те, що Князєв був головою найвищої судової інстанції, що формує практику та є стандартом для усіх судів України», – йдеться в повідомленні.

У результаті розгляду скарги колишнього голову ВС Князєва можуть звільнити з посади судді.

Читайте також: Князєв винаймав квартиру на Печерську за тисячу гривень - НАЗК

Нагадаємо, у НАБУ заявили, що викрили голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабаря у розмірі 2,7 мільйона доларів. Гроші Князєв начебто отримував від людей, які виступали за рішення суду саме на користь олігарха Костянтина Жеваго. У цій же справі проходить адвокат-посередник Олег Горецький, йому вже винесли вирок. Також НАБУ оголосило підозру Жеваго у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного Суду.

Зараз Князєв знаходиться під вартою до 2 лютого 2024 року з можливістю внесення 27 мільйонів гривень застави. Зауважимо, Вищий антикорупційний суд вже декілька разів зменшував її розмір – від початку вона складала 107 мільйонів гривень.

Читайте також: П’ять років тюрми з іспитовим терміном: ВАКС виніс вирок спільнику ексголови ВСУ Князєва Горецькому

Про що розповів детективам НАБУ та прокурорам САП адвокат-посередник Горецький в обмін на умовний строк? Що з підозрами чотирьом суддям Великої палати Верховного суду, в яких знайшли гроші під час обшуків у Верховному суді й прізвища яких уже озвучили громадські діячі? Чи став у пригоді слідству телефон ексголови ВС Князєва, через який стався скандал у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі? Яка перспектива тепер у справи й чи можлива угода зі слідством її найголовнішого фігуранта – Всеволода Князєва?

Відповіді на ці й інші актуальні запитання в статті «Справа Князєва. Навіщо слідство пішло на угоду з адвокатом Горецьким і чому судді Верховного суду залишилися без підозр?» дає редакторка відділу політики Інна Ведернікова.