UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виписував собі максимальні премії під час війни: НАЗК склало адмінпротокол щодо мера Тернополя

У Тернопільській міськраді заперечують звинувачення.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило, що міський голова Тернополя Сергій Надал починаючи з 2021-го та протягом 2022 року, ймовірно, сам собі виписував премії в максимальному розмірі. Щодо діяча склали адміністративний протокол через конфлікт інтересів, повідомила пресслужба НАЗК.

За даними органу, розмір премій Надала міг складати 250% від основної заробітної плати на посаді мера. Крім цього, політик виділяв собі допомогу на оздоровлення, вирішення соціально-побутових питань – теж у максимальних гранично допустимих обсягах. 

У таких діях НАЗК побачило ознаки порушень частин 1 і 2 статті 172-7 Кодексу про адміністративні правопорушення, згідно з якими склало протокол.

Надалу тепер загрожує штраф від 1700 до 3400 гривень за неповідомлення про реальний конфлікт інтересів у нього, а також – від 3400 до 6800 грн за рішення в умовах реального конфлікту інтересів.

Водночас, у Тернопільській міській раді заперечили інформацію Національного агентства з питань запобігання корупції.

Там наголосили, що мер нібито взагалі не отримував і не просив надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та оздоровлення, бо "вирішив відмовитися від цих виплат у зв’язку із війною в Україні".

Читайте також: Україна має відновити обов’язкове декларування чиновників не пізніше липня, умова є в меморандумі МВФ

Більше того, у повідомленні звинуватили НАЗК в тиску на місцеву владу Тернополя та замовність матеріалу, у якому йдеться про протокол щодо Сергія Надала.

"Інформація, яка міститься на сайті НАЗК щодо таких виплат, є недостовірною. Це не вперше і вже неодноразово в суді було скасовано подібні протоколи. Дуже прикро, що у воєнний час чиновники НАЗК продовжують чинити тиск на місцеве самоврядування і зводять наклеп. Саме формулювання заголовку інформаційного матеріалу свідчить про його замовність. Кому це вигідно? Можливо, щоб відвернути увагу від справ, порушених проти самих антикорупційних чиновників на Печерських пагорбах?" – наголосили там.

Коментуючи премії мера, у Тернопільскій міськраді зазначили, що розмір таких виплат визначає спеціальна комісія, створена виконавчим комітетом. Відповідно, Надал не має повноважень встановлювати розмір премій.

Крім цього, повідомлення містить звинувачення НАЗК у порушенні презумпції невинуватості. "Публікація статей такого змісту під час дії правового режиму воєнного стану спрямована на підрив авторитету органів державної влади та місцевого самоврядування та носить деструктивний характер", – вважають в органі місцевої влади.

Минулого місяця суд визнав винним міського голову Полтави Олександра Мамая в розтраті коштів шляхом зловживання службовим становищем і внесення неправдивих даних у офіційні документи. Мер пішов на співпрацю з судом, повністю визнав свою вину й відшкодував збитки, тому позбавлення його волі замінили на умовний термін.