UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна, корупція та руйнування житла є основними проблемами для більшості українців — опитування

У Transparency International Ukraine назвали три причини такого сприйняття.

Transparency International Ukraine за підтримки Проєкту USAID "Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні" провела соціологічне дослідження очікувань і побоювань громадян України загалом та у процесах майбутньої відбудови. 

Згідно з результатами дослідження, українське суспільство дещо виснажене. Нині побільшало речей, які турбують громадян, їхні хвилювання посилилися, розповідає заступниця виконавчого директора з операційних питань Transparency International Ukraine Анастасія Мазурок у статті "Українцям потрібна боротьба зі злом, і найдосяжніше зло сьогодні — це корупція. Дослідження".

Читайте також: Віцепрезидентка Єврокомісії вражена тим, як Україна бореться з корупцією

Як і в березні 2023 року, абсолютна більшість українців вважає трьома основними проблемами — війну (96%), корупцію (88%) та руйнування інфраструктури й житла (82%). У листопаді, як порівняти з березнем, страхи війни та руйнувань дещо зменшилися (на 2%), а от корупційні ризики нині турбують громадян на 11% більше. Результати соціологічного дослідження свідчать, що майже кожна проблема в опитувальнику хвилює пересічного українця на 5–10% більше, ніж вісім місяців тому.

Фото надане автором

Мазурок зазначає, що є кілька причин для такого сприйняття:

Читайте також: "Я це не починав, але хочу це закінчити" – Умєров про корупцію в Міноборони

"Відчуття оптимізму, згуртованості, гордості від того, що вистояли 2022-го і здобули значущі перемоги на полі бою, поступово рухається в бік розчарування через те, що не вдалося 2023-го", - наголошує аналіткиня.

"Люди мають високу потребу в досяжних перемогах — як над внутрішніми, так і над зовнішніми ворогами. Й один із досяжних способів їх здобуття — боротьба з корупцією як уособленням усього недоброчесного, радянського, заскорузлого, проти чого зокрема триває війна", - додає Мазурок.