UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВАКС заочно арештував депутата Одарченка та стягнув внесену за нього заставу

Далі САП вимагатиме проведення спецрозгляду справи.    

Вищий антикорупційний суд України стягнув у дохід бюджету України 15 млн гривень застави, які буди внесені за депутата «Слуги народу» Андрія Одарченка після арешту його за підозрою у справі про хабарництво, повідомила громадська організація Transparency International Ukraine.

У листопаді 2023 року цю заставу за Одарченка внесли 18 осіб, завдяки чому депутат зміг вийти з-під арешту. Тривалий час депутат належно виконував свої процесуальні обов’язки, однак 18 вересня не прибув на засідання. Того ж дня  прокурорка Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомила, що ймовірно він незаконно виїхав з країни.  

Читайте також: Одарченка пропонують виключити із складу антикорупційного комітету

Під час засідання 23 вересня представниця САП надала документи, що Одарченко не звертався до понад 50 лікарень, а також офіційно не перетинав кордон. При цьому вона зазначила, що Одарченко наразі перебуває в Румунії та звернувся до румунських правоохоронців з проханням надати притулок.

Також суддя задовольнив клопотання сторони обвинувачення та заочно арештував Одарченка. У свою чергу прокурорка САП заявила, що далі клопотатиме про здійснення спеціального судового розгляду справи Одарченка, аби суд змін оголосити вирок у справі.

Зазначимо, що судовий розгляд справи Андрія Одарченка знаходиться на фінальній стадії.  У листопаді 2023 року Одарченка затримали 21 листопада на спробі дати хабара Мустафі Найєму у вигляді біткоїнів. Він перерахував хабар в еквіваленті 50 тисяч доларів за сприяння у виділенні коштів на ремонт підконтрольного йому університету.  ВАКС арештував депутата  з можливістю вийти під заставу 15 мільйонів гривень та заборонив йому виїжджати з Києва без попереджання.

Минулого тижня  Вищий антикорупційний суд оголосив Андрія Одарченка у державний та міжнародний розшук після того, як він не з’явився на судове засідання. Прокурор САП заявила, що є обґрунтовані підстави вважати, що Одарченко втік за кордон. При цьому з країни він виїхав незаконно, оскільки його паспорти здані. Захисники депутата, який проходить у корупційній справі, не змогли пояснити його відсутність.