UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВАКС заарештував 1,5 млн доларів США криптоактивів, які знайшли в ексголови Держспецзв’язку

Експосадовця підозрюють у заволодінні 62 млн грн коштів Держ авної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України при закупівлі програмного забезпечення.

Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура домоглися арешту 1,5 млн доларів США криптоактивів, які знайшли в ексголови Держспецзв’язку, повідомило НАБУ. 

"Відповідне клопотання підтримав Вищий антикорупційний суд, наклавши арешт на криптовалюту Tether USDT у кількості 1,2 млн одиниць (на момент викриття – 1,2 млн доларів США), TRX у кількості 331 одиниць (35 доларів США) та 6,9 біткоїнів (275 тис. доларів США). Експосадовця підозрюють у заволодінні 62 млн грн коштів Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України при закупівлі програмного забезпечення", - сказано в інформації.

Нагадаємо, 20 листопада Кабмін звільнив керівника Держспецзв’язку та захисту інформації бригадного генерала Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору, а через годину після цього обом чиновникам НАБУ вручило підозри у розкраданні 62 млн гривень у 2020−2022 роках.

Наразі у цій справі підозрюваними є шість осіб:

За інформацією НАБУ, слідство встановило, що впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу.

Читайте також: Ексголова Держспецзв’язку Щиголь, нардеп Одарченко і забудовник Копистира заплатили мільйонні застави і вийшли із СІЗО

З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг і перерахувало у 2021-2022 роках кошти у сумі понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Як раніше повідомлялося, за даними ЗМІ, під час обшуків у Щиголя та Жори "вилучили пристрої з цікавими переписками і скромними криптогаманцями", на яких було $1,5 мільйона.