UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді зареєстрували постанови про позбавлення мандату депутата Волошина та Трухіна

Останній написав заяву учора.

У Верховній Раді зареєстрували проєкти двох постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів Олександра Трухіна та Олега Волошина.

Відповідно до текстів  ухвал, підставами для дострокового припинення повноважень народних депутатів є їхні особисті заяви.

Олег Волошин був обраний до Верховної Ради за списками партії «Опозиційна платформа – За життя» та входив до однойменної фракції. Заяву про складення мандату він написав ще у січні, однак лише цього тижня вона була зареєстрована у парламенті.

10 лютого СБУ оголосила Волошину підозру у державній зраді. За даними слідства, впродовж 2020-2021 років Волошин вів підривну діяльність проти України та поширював проросійські наративи під час своїх виступів та інтерв'ю. Слідство встановило, що напередодні широкомасштабного вторгнення Росії Волошин покинув територію України та зараз перебуває в РФ.

Олександр Трухін, який був обраний як представник партії «Слуга народу» в одномандатному окрузі №40 в Дніпропетровській області,  написав заяву про складення мандату напередодні 22 лютого, коли Вищий антикорупційний суд визнав його винним у спробі дати хабаря поліцейським для втечі із місця ДТП у 2021 році.

Згідно з вироком суду Трухін визнав свою провину та пішов на угоду зі слідством. Йому призначено штраф у розмірі 68 тис. грн, а також депутат зобов’язався перерахувати 6 млн грн у Фонд United 24 для потреб ЗСУ.

Як пояснили в НАБУ, Трухін має бути позбавлений мандату відповідно до Конституції України через наявність у нього судимості.

Читайте також: Арахамія: «До роковин вторгнення кілька депутатів ОПЗЖ будуть без мандата. А Медведчук вже оскаржує таке рішення щодо себе»

Нещодавно також про складання повноважень повідомили Наталя Королевська та Юрій Солод. Сімейна пара, яка належала до фракції ОПЗЖ, виїхала з України до 24 лютого 2022 року та відтоді не поверталась.