UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Слуга народу" Торохтій відпочив за кордоном під час війни, а його дружина отримала три нові авто – Bihus.Info

Народний обранець, ймовірно, намагався ввести в оману журналістів, коли ті дізналися про закордонну "відпустку".

Народний депутат фракції "Слуга народу" Богдан Торохтій їздив на відпочинок за кордон у 2022 році, під час дії воєнного стану, а на ім’я його дружини Аліни Левченко за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну встигли придбати три нові автівки, з’ясували журналісти-розслідувачі Bihus.Info.

За їхніми даними, у липні 2022 року дружина Торохтія продала свій Range Rover Sport за близько 76 тисяч доларів і того ж місяця отримала новий Mercedes-Benz G400 2020-го року із найменшою вартістю на вторинному ринку в 158,8 тисяч доларів

Уже в грудні того ж року Левченко знову змінила Mercedes на Range Rover – подібний зараз продається за 185 тисяч доларів. Як пояснив Торохтій, подружжя нібито замовило позашляховик ще в 2021-му, але він пізно дійшов через війну. 

Водночас, ще через три місяці, в березні цього року, ймовірно, було придбано електромобіль Mercedes-Benz EQS 580 2022 року. "Судячи з двокольорового виконання авто, це спецверсія моделі EQS 580 – Edition One. Новий такий можна знайти у продажу за 197 851 дол, а у березні EQS 580 Edition One продавався за 185 тис. дол", – йдеться в тексті.

Журналістам Bihus.Info вдалося сфотографувати депутата Богдана Торохтія під час використання авто, яке мало б належати дружині.

Сам політик 23 квітня минулого року намагався виїхати з України через пункт "Порубне" на кордоні з Румунією, хоча був одним з ініціаторів неприйнятого законопроєкту №7055, поданого до повномасштабного вторгнення РФ, з пропозицією заборони виїзду з держави для народних депутатів без наявності розпорядження президента. Про ту спробу, як зазначається, свідчать дані з судового реєстру – представника Верховної Ради тоді не випустили, тому він хотів оскаржити рішення через суд.

Однак Богдану Торохтію разом із дружиною, схоже, вдалося потрапити в Болгарію в серпні 2022 року – незадовго до другої річниці шлюбу. Про виїзд розслідувачам стало відомо після аналізу кількох фото Левченко в соціальних мережах з містечка Єленіте – жінка не вказувала локацію в публікаціях, але її вдалося встановити за металевою решіткою, серветкою та вікном закладу Fish Restaurant Levant Beach.

"Загалом влітку 2022 р. Левченко викладала багато фото з Болгарії, що підтверджує: в той час вона перебувала саме в цій країні. А спільне фото в Болгарії з Торохтієм доводить, що він також був там у серпні 2022-го", – зазначили в матеріалі.

Читайте також: У фінансуванні "Слуги народу" виявили ознаки кримінального правопорушення

Депутат підтвердив у коментарі Bihus.Info, що був за кордоном після початку великої війни РФ проти України, але сказав, що їздив до дітей і дружини. Водночас, він не зміг згадати, чи подорожував до Болгарії в серпні минулого року та з якою метою.

"[Торохтій] попросив надіслати йому текстово питання і дати час на підготовку відповіді. За півгодини після надсилання запитань, Торохтій переслав журналісту скріншот, на якому було видно дату створення спільного фото з Левченко у Fish Restaurant Levant Beach — 27 вересня 2021-го року. Це мало натякати, що фотографія зроблена не у 2022-му році", – додали журналісти. Вони пояснили, що на смартфоні Apple можна достатньо просто змінити метадані з датою зйомки – виставити потрібні дату й час у налаштуваннях і зробити після цього скріншот оригінального фото.

Після вивчення постів Левченко за вересень 2021-го року з’ясувалося, що в той час вона перебувала у Києві разом із чоловіком. Про це свідчать фото від 27-го вересня зі столичного помешкання та місцевого закладу "Веранда на Дніпрі" з Торохтієм. За даними команди, до та після того дня дружина депутата теж розміщувала знімки з Києва, за місяць не було публікацій з Болгарії, де вона мала б перебувати за версією Торохтія.

Читайте також: Привласнив нафту на 2 мільярди гривень: БЕБ вручила підозру екскерівнику «Укртатнафти»

"Про те, що спільне фото Левченко та Торохтія з Болгарії зроблене не в 2021 році, як намагався переконати редакцію нардеп, також свідчить екстер’єр закладу на фото. Він відповідає стану літа 2022 року, а не вересня 2021-го", – зазначили в Bihus.Info.

Журналісти помітили, що на одному з елементів фасаду закладу Fish Restaurant Levant Beach, де фотографувалася Аліна Левченко є дві темні відмітини та тріщина. Пости інших користувачів Instagram за серпень 2021 року демонструють відсутність відмітин, а за червень 2022-го – однієї з двох відмітин. Уперше дві відмітини можна було помітити в липні минулого року.

"Відтак журналісти переконані, що нардеп Богдан Торохтій намагався ввести їх в оману і підробив метадані фото з Болгарії, де він насправді перебував з дружиною у серпні 2022 року", – підсумували в матеріалі.

У січня команда Bihus.Info з'ясувала, що за час повномасштабної російської війни проти України народні депутати нашої держави та члени їхніх родин витратили щонайменше 1,3 мільйона доларів на нові автівки. Йдеться і про представників президентської партії "Слуга народу".