UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сім’я полковника СБУ Зеленського має будинки у Конча-Заспі та авто на сотні тисяч доларів

Експерти вбачають у цих фактах порушення закону.

Будинок в Конча-Заспі, який належить матері полковника Олексія Зеленського / «Слідство.Інфо»

Будинок в Конча-Заспі, який належить матері полковника Олексія Зеленського / «Слідство.Інфо»

Родина полковника Служби безпеки України Олексія Зеленського протягом останніх років придбала низку автівок та мотоциклів, загальна вартість яких складає близько 440 тисяч доларів. Окрім того, родичі посадовця володіють будинками у Конча-Заспі, один із яких вже виставили на продаж за 1 мільйон доларів, вказують журналісти «Слідства.Інфо». Зі слів Зеленського, він разом із родиною займається перепродажем машин та будинків. Після публікації у СБУ заявили, що всі доходи родини їхнього працівника задекларовані.

Олексій Зеленський очолює Головне управління «Д» Департаменту захисту національної державності. Уже під час повномасштабної війни у травні 2023-го його тесть придбав будинок площею 328,2 квадратних метри, а вже через пів року його площа в документах збільшилася до 396,8 квадратних метри.

Читайте також: За незаконне збагачення судитимуть депутата зі "Слуги народу"

Журналістам Зеленський сказав, що будинок обійшовся у 240 тисяч доларів, а гроші нібито були від тестя, дружини та кума. Його купили, щоб відремонтувати та виставити на продаж. Посадовець зазначив, що дім продають уже півтора місяці, однак журналісти виявили, що оголошення з’явилося у день розмови з розслідувачами.

За інформацією «Слідство.Інфо», також того дня родина Зеленського виставила свій будинок на продаж за 39,46 мільйона гривень. Як розповів посадовець, наразі його родина живе у іншому будинку в Конча-Заспі.

Також мати Олексія Зеленського у 2021 році купувала тільки саму ділянку, згідно з документами, на ній був недобудований будинок і все це обійшлося у 25 тисяч доларів.

Як зазначив експерт із питань нерухомості Євгеній Полунов, станом на 2021 рік вказана ціна не була ринковою. Натомість він оцінив це придбання у щонайменше 170 тисяч доларів.

Читайте також: Комунікує з Офісом президента та їздить з охороною: ЗМІ розповіли про власника Telegram-каналу "Джокер"

Журналісти також з’ясували, що на початку нинішнього року дружина Зеленського Юлія купила BMW X6 M 2023 року випуску. Така автівка на момент придбання оцінювалася у 137 тисяч доларів.

У той же період мати посадовця, колишня підполковниця СБУ, придбала Lexus LX 600 (2022 року випуску). Ринкова вартість автомобіля складала майже 140 тисяч доларів.

До цього, у червні 2023 року, сам Олексій Зеленський став власником Mercedes-Benz s 500 (2020 року). Зокрема камери неодноразово фіксували як цей автомобіль порушував ПДР. Наразі подібні авто продають від 120 тисяч доларів.

Водночас у 2024 році Зеленський разом із матір’ю придбали два мотоцикли BMW, які оцінюються у близько 20 тисяч доларів.

«Протягом 12-15 років я займаюся машинами. Близько 47 машин за останні 10-11 років продалися з мого номера телефону», - зазначив він журналістам і додав, що низку транспортних засобів він купив за ціною, що значно менша за ринкову, оскільки ті були пошкоджені.

У розслідуванні «Слідство.Інфо» йдеться, що родина Зеленського протягом останніх років придбала п’ять будинків у передмісті столиці, частина з яких уже продана.

Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик цих фактах та словах Зеленського ознаки бізнес-діяльності працівника СБУ, яка заборонена законом.

«Якщо ти посадова особа, то ти маєш виключно виконувати функції держави. Зеленський як службова особа у межах свого робочого часу і навіть поза робочим часом не мав права проводити ці перепродажі. Якщо службова особа правоохоронних органів здійснює підприємницьку діяльність або оплачувану діяльність, то закон про запобігання корупції це прямо забороняє», - сказав Миткалик.

Читайте також: Київський прокурор оселився в котеджному містечку, справою якого займалась його ж прокуратура

Після публікації СБУ надіслала свій коментар «УП» стосовно майна Олексія Зеленського. Там зазначають, що родина Зеленського веде свою діяльність у рамках закону і з неї сплачуються усі податки.

Зокрема у спецслужбі вказали, що авто Mercedes-Benz S 500 L і мотоцикл BMW M1000 R куплені Зеленським за гроші від здачі в оренду та подальшого продажу його власного нерухомого майна.

У СБУ додали, що транспортні засоби членів його родини куплені завдяки «багаторічній підприємницькій та фінансово-господарській діяльності, яку вони здійснюють на постійній основі, продажу інших транспортних засобів та об’єктів нерухомості» і вказані у звітах Зеленського за  2022 та 2023 роки.

Читайте також: Родич Тищенка може бути причетним до розкрадання 140 млн грн на будівництві метро на Виноградар ‒ Bihus.Info

Нагадаємо, за інформацією журналістів Bihus.Info, комунальне підприємство «Київський метрополітен» під керівництвом вже колишнього очільника Віктора Брагінського укладало контракти на сотні мільйонів гривень із фірмами, які пов’язані із самим директором.