UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шабунін про першу підозру Коломойському: «Є моменти, що можуть свідчити про зрежисованість справи»

Очільник Центру протидії корупції пояснив, що не так зі справою Коломойського.

Ігор Коломойський 2 вересня отримав підозру від СБУ, Бюро економічної безпеки та генпрокуратури щодо шахрайства та легалізації коштів. Того дня суддя Шевченківського райсуду Києва Вадим Костуненко відправив підозрюваного в ізолятор СБУ з правом на заставу у 509,96 млн грн. У справі Ігоря Коломойського за цією підозрою є моменти, які можуть свідчити про її зрежисований характер, пише глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін у статті для ZN.UA «Врятувати (не)рядового Коломойського».

«Справу зареєстрували лише 11 серпня 2023 року, і за такий короткий час просто неможливо зібрати достатньо доказів для обґрунтованої підозри. У публікації Liga.net йдеться про те, що збирати інформацію почали нібито ще з кінця 2022-го. Але поки незрозуміло, яким чином ці докази використовують у справі, розпочатій у серпні 2023 року», – пише Шабунін.

Крім того, додав глава ЦПК, у підозрі Коломойському йдеться про те, що заволодіння грошовими коштами відбулося за попередньою змовою групи осіб. Однак, підкреслив Шабунін, з офіційних публікацій СБУ та БЕБ випливає, що жодна інша особа, крім Коломойського, підозри не отримувала.

Очільник ЦПК також звернув увагу, що представники органів правопорядку так поспішали, що зовсім забули ініціювати арешт активів Коломойського. І це у справі про шахрайство на пів мільярда.

Читайте також: У новому судовому рішенні Коломойського не називають громадянином України, є й інше цікаве – ЦПК

«Розгляд запобіжного заходу відбувався у закритому режимі. При цьому захист і прокурор у зазначеному питанні грали на одному боці. Процесуальних підстав для закриття засідання не було, і судді нічого не заважало закрити його лише в частині оголошення персональних даних Коломойського. Це підтверджується і тим, що суддя не закрив повного тексту судового рішення», – пише автор.

Шабунін також додав, що суддя в ухвалі назвав Ігоря Коломойського «громадянином України». Хоча ще в липні 2022 року президент України підписав указ про позбавлення його українського громадянства.

Також очільник ЦПК звернув увагу на розмір застави у 509 млн грн. За його словами, суму очевидно не співставили із статками Коломойського, які, за останньою оцінкою Forbes, становлять 835 млн дол. 

«Оскільки метою внесення застави є запобігання встановленим судом ризикам (наприклад, переховуванню чи впливу на свідків), то навряд чи втрата такої порівняно невеликої суми мала б суттєве значення для Коломойського», – зазначив Шабунін.

Читайте також: Коломойському повідомили про ще одну підозру — Лещенко

Ще одним спірним питанням за словами автора є місце та строк перебування Коломойського під вартою. Слідчий суддя помістив Коломойського в ізолятор тимчасового тримання СБУ до 31 жовтня 2023 року. За словами Шабуніна, відповідно до Інструкції, яка визначає порядок тримання осіб у ізоляторах СБУ, Коломойський як особа, що перебуває під вартою, не може бути там більш як десять діб. Однак він чомусь і досі знаходиться там, під пильним контролем Служби безпеки.

«Підозрілими виглядають небажання олігарха вносити заставу і розтягнута апеляція. У більшості випадків підозрювані не надто бажають перебувати в ізоляторі і за першої ж можливості вносять заставу. Однак Коломойський вирішив цього наразі не робити. А апеляцію призначили аж на 25 вересня. Хоча його адвокат звертався до суду за роз'ясненням, на які банківські реквізити треба вносити заставу. В СБУ негласно пояснюють це тим, що офіційно Коломойський не дуже заможний і в нього немає таких легальних коштів», – додав Шабунін.

Нагадаємо, крім врученої 2 вересня, Коломойський отримав підозри ще за трьома статтями ККУ, а суддя збільшив суму застави до 3,891 млрд гривень.