UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розкрадання на будівництві Подільського мосту: керівник столичного комунального підприємства отримав нову підозру

Завищив витрати на оренду техніки на 24 млн гривень.

Керівнику комунального підприємства, який на 24 млн грн завищив витрати на оренду техніки під час будівництва Подільського мосту, повідомили про підозру, інформує офіс генпрокурора України.

"За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру виконувачу обов’язків директора КП "Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва". Йому інкриміновано службову недбалість", - сказано в інформації.

За даними слідства, у квітні 2017 року між комунальним підприємством і генпідрядником укладено договір щодо виконання робіт по об’єкту "Будівництво Подільського мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві". У червні 2023 року між КП, генпідрядником та підрядною організацією були підписані акти приймання виконаних будівельних робіт із витратами на експлуатацію машин, дизельних компресорів, кранів, насосів, бурової установки за завищеними цінами. Згідно з висновком будівельно-технічної експертизи завищення витрат на оренду техніки становить понад 24 млн грн.

Також встановлено, що кошти були перераховані на підприємства з ознаками фіктивності під виглядом закупівлі господарських товарів і запчастин для переведення в готівку і розподілу між фігурантами. З метою відшкодування збитків на рахунки всіх задіяних в оборудці підприємств накладено арешти.

Читайте також: КМДА збільшила вартість будівництва Подільсько-Воскресенського моста майже вдвічі – ЗМІ

Раніше цьому посадовцю прокуратура повідомила про підозру у службовій недбалості за іншим фактом протиправної діяльності під час здійснення будівництва Подільського мостового переходу через Дніпро.

Нагадаємо, Подільсько-Воскресенський міст відкрили у Києві в жовтні 2023 року, до цього дату запуску в експлуатацію кілька разів переносили. За словами мера столиці Віталія Кличка, це один із найбільших інфраструктурних об’єктів української столиці.

Довгострокове будівництво Подільського мосту в столиці супроводжувалося декількома розслідуваннями правоохоронців. У травні 2021 Київська міська прокуратура спільно з ГУ ДФС проводила обшуки в офісному приміщенні КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного ухилення від сплати податків при проведенні робіт з будівництва Подільського мосту на суму 9 млн гривень. Пізніше, в липні цього ж року підрядники не пропускали прокурорів та експертів на будівельний майданчик мосту.