UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правоохоронний комітет погодив новий законопроєкт про угоду зі слідством для корупціонерів

Щоправда і в ньому не все прописано добре.  

Комітет Верховної Ради  з питань правоохоронної діяльності схвалив новий законопроєкт про угоди зі слідством в корупційних справах із незначними змінами та рекомендував  прийняти цей проєкт закону №12039 за основу і в цілому.

Законопроєкт є уже другою спробою депутатів  врегулювати питання угод у справах топкорупції. Як зазначає Transparency International Ukraine, документ погодили і керівники Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які були на засіданні комітету, однак він все одно містить низку недопрацювань.

Так, у новому законоєкті особам, обвинуваченим у корупційних правопорушеннях, пропонують такі можливості при укладенні угоди:

При цьому представники громадської організації зазначають, що  низка важливих моментів залишилась невизначеними.  Так із законопроєкту незрозуміло, чи можна укладати угоду зі слідством особам, діями яких не завдано збитків.

Також достеменно не врегульовується питання конфіскації незаконно набутого майна, а суду не надали повноважень витребовувати зібрані матеріали досудового розслідування при перевірці угоди.

Ці моменти створюють можливості для подвійного трактування статей.

Читайте також: Українська корупція змушує бізнес залишати країну. Що з цим робити?

Нагадаємо, в липні правоохоронний комітет тихцем затвердив  законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості», який дозволяяв підозрюваним та обвинуваченим в ТОП-корупції за особливо тяжкі злочини, відшкодувати збитки, заплатити великий штраф і уникнути відповідальності, тобто по суті відкупитись від покарань.

Попри те, що зміна до законодавства про угоду з викривачами є необхідною, вона повністю не відповідала побажанням, які висловлювали антикорупційні органи. Врешті, після дискусій у суспільстві законопроєкт відкликали і у вересня зареєстрували новий.  «Що не так із законопроєктом про підвищення ефективності угод зі слідством?» пояснювала у статті Тетяна Безрук.