UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повна перевірка декларацій НАЗК: усе, що ви хотіли знати, але боялися запитати

Автор: Анатолій Пашинський

Нині в Україні налічується близько 700 тисяч субʼєктів е-декларування. Усіх їх обʼєднує одне — вони бояться повних перевірок НАЗК. Водночас, як свідчить практика, ці страхи часто зумовлені не стільки побоюванням звинувачень у корупції, скільки нерозумінням процедури перевірки декларації та її можливих наслідків.

У цій короткій статті ми розберемо сім найрозповсюдженіших питань про повні перевірки декларацій НАЗК — усе те, про що ви б хотіли знати, але боялися запитати.

Читайте також: За тиждень до дедлайну прозвітувало 30% українських партій: НАЗК розповіло яке покарання матимуть інші партії
  1. Як обирають декларації на повну перевірку?

Раніше в Законі України «Про запобігання корупції» була норма, згідно з якою обовʼязковій повній перевірці підлягали лише декларації топпосадовців — тобто осіб із відповідальним чи особливо відповідальним становищем або з високим рівнем корупційних ризиків. Як наслідок, НАЗК переважно перевіряло декларації саме топпосадовців і не мало часу на службовців нижчого рівня.

У жовтні 2023 року ситуація змінилася. Після оновлення законодавства НАЗК почало відбирати декларації на повну перевірку не за рівнем посад чиновників, а за ризик-рейтингом їхніх декларацій. Сьогодні процедура відбору спрощено виглядає так:

Крім ризик-рейтингу, є ще один спосіб потрапити на повну перевірку: якщо хтось написав до НАЗК звернення про недостовірні відомості в декларації або ж НАЗК самостійно дізналося про можливі порушення з публічних джерел (наприклад, із журналістського розслідування).

Читайте також: Минулоріч оновилися правила декларування доходів: що потрібно вказати у декларації в 2024 році
  1. Як дізнатися, що моя декларація потрапила на повну перевірку?

Не пізніше наступного робочого дня після початку повної перевірки декларанту має надійти повідомлення про це в персональному електронному кабінеті. Повідомлення також дублюється на e-mail, який декларант зазначив під час реєстрації в електронному кабінеті.

На додачу до цього з переліком повних перевірок можна ознайомитися на сайті НАЗК.

  1. Що саме аналізує НАЗК під час повної перевірки?

Під час повної перевірки декларації уповноважена особа НАЗК перевіряє:

Читайте також: Заявою в НАЗК Углава хоче підірвати рішення про своє звільнення – Шабунін
  1. Скільки часу триває повна перевірка?

Повна перевірка НАЗК має тривати не більш як 120 календарних днів від дня її початку. За наявності підстав строк перевірки може бути подовжено — але не більше, ніж іще на 60 днів. Типовою підставою для подовження строку є неотримання уповноваженою особою НАЗК відповіді на важливі для неї запити.

  1. Яку участь у повній перевірці бере сам субʼєкт декларування?

З погляду законодавства, повна перевірка теоретично може відбуватися без участі декларанта. Втім, на практиці НАЗК завжди направляє субʼєктам декларування письмові запити з проханням надати детальні пояснення та підтвердні документи щодо цілої низки питань. Запитів може бути декілька, й вони можуть бути досить обʼємними. Такі запити зазвичай направляють у персональний кабінет декларанта, а також на прикріплений до нього e-mail. Протягом десяти робочих днів від дня отримання запиту декларант має право надати пояснення та зобовʼязаний надати копії підтвердних документів.

Практика свідчить, що кінцевий результат повної перевірки напряму залежить від коректності пояснень і доданих до них документів. Саме тому на цьому етапі декларанти часто користуються допомогою юристів і адвокатів.

  1. Як дізнатися про результати повної перевірки?

За результатами повної перевірки уповноважена особа НАЗК видає довідку. Це офіційний документ, у якому зазначено всю інформацію про перевірку: дату початку й закінчення перевірки, її підстави, використані джерела інформації, перелік направлених запитів, виявлені порушення та кінцевий висновок про результати перевірки.

НАЗК направляє декларанту довідку поштою, а також дублює її скан у персональному електронному кабінеті. Також довідку з видаленими персональними даними викладають у публічний доступ на сайті НАЗК протягом десяти робочих днів від дня її погодження.

Читайте також: НАПК та Національна академія Служби безпеки України домовились про співробітництво в питаннях запобігання корупції
  1. Які юридичні наслідки може мати повна перевірка?

За результатами повної перевірки НАЗК може дійти таких висновків:

Крім цього, в разі виявлення в декларації неточних чи недостовірних відомостей НАЗК відкриває субʼєкту декларування доступ на десять днів для подання виправленої декларації.

* * *

Єдиний спосіб захистити свої права — це знати про них і активно їх обстоювати. Як свідчить практика, розуміння своїх прав і обовʼязків під час повної перевірки може суттєво вплинути на її кінцевий результат. Сподіваємося, що ця стаття допоможе кожному декларанту зорієнтуватись у процедурі повної перевірки та хоча б трішечки зменшить рівень стресу під час її проходження.