UA / RU
Підтримати ZN.ua

Одне яйце за 17 грн: голова НАЗК пояснив, чому в Міноборони не спрацював антикорупційний механізм

Інститут уповноважених із запобігання корупції з’явився у правовій системі України лише в 2013 році. До 2020 року все ще не було інструментів для забезпечення незалежності антикорупційних уповноважених. Нещодавно НАЗК розробило нову антикорупційну програму, затвердження якої уряд затягує вже другий місяць.

Наприкінці січня в Україні вибухнув корупційний скандал: журналіст Юрій Ніколов розказав у своїй статті «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» про те, що Міноборони підписало контракт на закупку продуктів для армії за дуже завищеними цінами (зокрема, яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в київських магазинах була близько 7 грн за штуку). Основні причини того, чому в міністерстві не спрацював антикорупційний механізм, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков пояснив редактору відділу політики ZN.UA Інні Ведерніковій у інтерв’ю під назвою «В Міноборони порушили закон щодо уповноваженого антикорупційного підрозділу».

Основними причинами, які стримують реалізацію уповноваженими підрозділами (особами) з питань запобігання та виявлення корупції свого потенціалу, за словами Новікова, є:

Читайте також: Після корупційного скандалу в Міноборони НАЗК створює окреме управління для сектору безпеки і оборони 

«Все це потрібно зробити, щоб система реально запрацювала. Дати їй зелене світло на рівні всього державного управління. Річ у тому, що закон вимагає від кожного міністра незалежно від того, політичний він призначенець чи технократичний, затвердити антикорупційну програму міністерства, яка передбачає заходи з управління ризиками. Крім того, внутрішні політики, організація роботи будь-якого органу влади передбачають порядок договірної роботи. Отож вони мають передбачати залучення уповноваженого підрозділу до перевірки контрагентів, до опрацювання угод. Як це й прописано в законі. Антикорупційний уповноважений має візувати такі документи», - пояснив Новіков.

За словами голови НАЗК, готова антикорупційна програма, узгоджена з усіма інституціями, лежить на столі у прем’єра вже другий місяць - уряд затягує її затвердження.