UA / RU
Підтримати ZN.ua

Народні депутати катаються на елітних авто і не декларують їх – Bihus.Info

Нові автомобілі коштують десятки тисяч доларів і записані на когось іншого.

Народні депутати України під час повномасштабної війни продовжують оновлювати свої автопарки, часто оформлюючи нові машини на родичів або споріднені компанії, уникаючи декларування їхнього використання.

У новому розслідуванні журналісти Bihus.Info виявили кілька випадків, коли політики їздять на дорогих автомобілях, які не зазначені в їхніх офіційних деклараціях.

Читайте також: Власники низки елітних марок автомобілів уникнуть «податку на розкіш» ‒ Bihus.Info

Зокрема, депутат від групи "Довіра" Сергій Мінько приїжджає на засідання парламенту на новій BMW X7 2022 року випуску. Автомобіль придбаний навесні 2024 року, коли ціни на схожі моделі стартували від 90 тисяч доларів. Ця машина не зазначена в декларації депутата. Однак це не єдина нова розкішна покупка в його автопарку. Журналісти зафіксували, що Мінько виїжджає зі свого заміського маєтку також на Mercedes GLE 53 AMG 2023 року випуску, вартістю щонайменше 120 тисяч доларів. Обидві автівки записані на компанію "Агрорекавері", що належить сестрі депутата Ірині Гришиній. Ця компанія зареєстрована у квітні 2024 року і спеціалізується на вирощуванні зернових культур. Відтоді на фірму почали реєструвати дороговартісні авто.

У коментарі Bihus.Info Сергій Мінько заявив, що всі активи, які підлягають декларуванню, він внесе в декларацію за 2024 рік.

Подібна ситуація спостерігається і в іншого депутата – Сергія Мандзія з партії "Слуга народу". Він пересів на новий Toyota Land Cruiser Prado, вартістю близько 55 тисяч доларів, зареєстрований на компанію "Системи для бізнесу 2", власником якої, згідно з документами, є сам Мандзій. У відповідь на запит журналістів депутат заявив, що автомобілем користується на правах оренди, а відповідну інформацію згодом зазначить у декларації.

Читайте також: Арахамія їздить автівками бізнесмена, якого підозрюють у розкраданні мільярдів гривень – Bihus.Info

Ще один представник "Слуги народу" Богдан Кицак також не декларує авто, яким користується. Його помітили за кермом Toyota RAV4 2023 року випуску, вартістю від 36 тисяч доларів, яка зареєстрована на його матір – 69-річну пенсіонерку. Незважаючи на те, що матір Кицака з початку повномасштабного вторгнення Росії не живе в Україні, вона, за словами депутата, придбала авто за гроші, отримані з продажу нерухомості. Спочатку парламентар заперечував наявність авто, однак згодом підтвердив, що внесе цей автомобіль у декларацію.

Найдорожче оновлення автопарку зробив депутат від групи "За майбутнє" Анатолій Урбанський. Його дружина Олена Урбанська придбала новий Mercedes-Benz G 63 AMG за 8 мільйонів гривень (близько 192 тисячі доларів). Однак дохід родини в 2023 році був удвічі меншим за вартість авто, тому, ймовірно, кошти на покупку взяті з родинних заощаджень. У відповідь на запит журналістів щодо доцільності такої покупки Урбанський зазначив, що його родина також надавала благодійну допомогу армії та цивільним під час війни.

Читайте також: "Слуга народу" Торохтій відпочив за кордоном під час війни, а його дружина отримала три нові авто – Bihus.Info


Нагадаємо, за даними журналістів проєкту "Слідство.Інфо", сім’я українського кінопродюсера Артема Колюбаєва, який є колишнім бізнес-партнером голови Офісу президента України Андрія Єрмака, позичила у російської компанії 250 тисяч доларів для купівлі будинку у передмісті Вашингтона у США. Загальна вартість нерухомості нібито склала 600 тисяч доларів.