UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нардеп-слуга Задорожній отримав запобіжний захід

Він має сплатити заставу та носити електронний браслет.

Вищий антикорупційний суд визначив народному депутату Миколі Задорожньому заставу у розмірі 3 млн 28 тисяч гривень. Рішення ухвалила слідча суддя ВАКС Лариса Задорожна, повідомили в НАБУ.

Арешт не застосовувався, оскільки він так і не одержав хабар. Днями йому було оголошено про підозру у хабарництві на суму розміром суму 3,4 млн гривень.

Суддя поклала на Задорожнього наступні обов'язки:

прибувати за кожною вимогою; 

Водночас, прокурор САП повідомив, що Задорожній має трьох неповнолітній дітей, що дозволяє йому виїзд за кордон без перешкод. Також нардеп має зв'язки в органах правопорядку, що може перешкоджати слідству.

Прокурор САП Богдан Мирко розповів, що заявником у справі є голова однією з об'єднаних територіальних громад Сумської області. Як встановлено слідством, Микола Задорожній висловив прохання голові Комишанської сільської об'єднаної територіальної громади Охтирського району Сумської області Сергію Павленку надати йому неправомірну вигоду у розмірі 14% від загальної суми укладеного контракту на реконструкцію водогону в селі Мала Павлівка. При цьому 4% мали бути передані органам правопорядку.

Зокрема, як йдеться у повідомленні, йшлося про Службу безпеки України, прокуратуру, Управління стратегічних розслідувань Національної поліції та поліції.

У справі згадувався колишній начальник управління стратегічних розслідувань Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції в Сумській області Олег Ткаченко та ще один співробітник цього управління. Наразі, за даними слідства, Ткаченко обіймає посаду заступника начальника Департаменту карного розшуку Нацполіції. Саме УСР надсилало запити про надання інформації до голови Комишанської ОТГ на Сумщині, а також складало стосовно нього адміністративний протокол за ненадання відповіді на нього.

Також до Комишанської сільради надходили звернення від Державної аудиторської служби. Вчинялися й інші перешкоджання, наприклад, виконавцю робіт з реконструкції водогону. 

Задорожній обіцяв допомогти з вирішенням цих проблем. Так, він організував його зустріч з «Денисом Євгенійовичем», який, згідно протоколу впізнавання особи, виявився працівником УСР Сумщини. Мали бути вирішені питання також і з прокурорами в регіоні, СБУ та іншими. 

На адресу Комишанської сільради надходили також звернення від Бюро економічної безпеки, які теж політик обіцяв допомогти вирішити.

Сам Задорожній мав листування з ексначальником УСР Сумщини Ткаченком в месенджері Threema, який був підписаний як «ТкаО». В цьому додатку нардеп листувався і з головою Комишанської ОТГ Павленком. Член парламенту визначив посередника, через якого він мав отримати неправомірну вигоду, бо «гроші брати в руки він не буде». Задорожній називав УСР в листуваннях «Департаментом стратегічних юристів» і стверджував, що вони допоможуть.

15 липня, після повідомлення про оголошення підозри, Задорожнього виключили з партії «Слуга народу».

Сам він заявив, що жодних коштів чи іншої неправомірної вигоди не отримував та не вимагав.