UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ вивчає ситуації з тендерами щодо відновлення «Охматдиту» та будівництва Національного військового меморіального кладовища

Семен Кривонос розповів, що потрібно робити, аби не було корупції під час тендерів.

Директор НАБУ Семен Кривонос

Директор НАБУ Семен Кривонос

Національне антикорупційне бюро вивчає ситуацію з тендерами на відновлення дитячої лікарні «Охматдит», заявив директор НАБУ Семен Кривонос під час брифінгу щодо результатів роботи антикорупційних органів у першому півріччі 2024 року. НАБУ також перевіряє кейс Національного військового меморіального кладовища (НВМК).

«Ми наразі вивчаємо ці два кейси. Проводимо інформаційно-аналітичну роботу. Зараз вивчаємо причетність тих суб’єктів, які підслідні НАБУ. Тому, що там використання коштів фонду було (кейс з «Охматдитом» – ред.), є певна специфіка. Тому сказати, що зараз ми зареєструємо кримінальне провадження саме за цим фактом, зараз передчасно. Ми проводимо відповідну роботу вивчаючи причетність суб’єктів, які підслідні саме НАБУ та САП до цих можливих дій», – зазначив Кривонос.

Читайте також: МОЗ затвердило положення про Раду з відновлення «Охматдиту»

За його словами, аби запобігти подібним ситуаціям, щонайменше потрібні прозорі процедури відбору виконавців відповідного виду робіт, відкриті кошториси, зрозумілі критерії допуску тих чи інших учасників до подібних тендерів. 

«І найголовніший інструмент це громадський контроль і контроль з боку журналістів. Це, мабуть, один із найефективніших методів, аби не дати вкрасти», – зазначив директор НАБУ.

Водночас він додав, що у конкретному питанні все проводилося коштом благодійного фонду. Ця процедура, нагадав Кривонос, не стосувалася публічних закупівель саме за державні кошти. 

«Що стосується кладовища. Зараз це оголошений тендер. Вивчаємо, якщо будуть підстави для внесення до ЄРДР внесемо і розпочнемо розслідування. У разі встановлення складу злочину будемо притягати до відповідальності. Знаємо, дивимося з самого початку, проводимо роботу», – додав Кривонос.

Читайте також: Держекспертиза схвалила проєкт Національного військового меморіального кладовища

Нагадаємо, минулого тижня після скандалу щодо вибору однієї із найдорожчих пропозицій для відновлення Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», коли компанія запропонувала провести роботи за 307 млн грн, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пообіцяв провести новий тендер із урахуванням всіх законодавчих вимог. Усі зібрані кошти на рахунках фонду для відбудови «Охматдиту» пообіцяв перевести на рахунок самої лікарні.

Також МОЗ скасувало додаткові тендери НДСЛ «Охматдит» на послуги технагляду та інженерно-консультаційні послуги та оголосить їх повторно. За тими тендерами, які були оголошені, «Охматдит» витратив би на ті послуги понад 14 млн грн.

Щодо тендеру на будівництво Національного військового меморіального кладовища також спалахнув скандал. Зокрема, повідомлялося, що його виграла компанія, зареєстрована наступного дня після оголошення конкурсу. Переможцем став консорціум «БІЛДІНГ ЮА» з пропозицією у розмірі 1 759 401 657,00 гривень.

У заяві НВМК йшлося, що консорціум – тимчасове об'єднання підприємств, створене для реалізації конкретного проєкту. Там пояснили, що це розповсюдженою практикою, яка не суперечить законодавству. І таким чином бізнес об’єднався для участі в масштабному проєкті щодо створення Національного військового меморіального кладовища. Однак у мережі з'явилася інформація про можливу наявність російського паспорта в одного зі співвласників консорціуму.