UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ та САП завершили розслідування щодо двох депутатів, які намагались підкупити Кубракова та Найєма

Вони намагалися дати хабара доларами і криптовалютою.

САП та НАБУ 11 січня 2024 завершили розслідування у кримінальних провадженнях стосовно двох народних депутатів та керівника суб’єкта господарювання, які намагалися дати хабара двом високопосадовцям. Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро.

Читайте також: ВАКС не є караючою частиною антикорупційних органів, це орган правосуддя — голова ВАКС

Зазначається, що під час розслідування встановлено, що один з народних депутатів запропонував топпосадовцю хабар за прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії фінансів на ремонт університету, в якому обранець працює ректором. Депутат запропонував передати 8% від обсягу фінансування.

Після цього він передав посадовцю 0,39 біткоїна, що було еквівалентно 10 тис доларів.

Щодо другого кримінального провадження встановлено наступне. 

“Народний депутат, діючи за попередньою змовою з директором акціонерного товариства запропонував топпосадовцям неправомірну вигоду за виділення 1 млрд грн додаткового фінансування робіт, яке виконувало підконтрольне їм зазначене товариство. Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити від 3% до 5% від обсягу фінансування”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Елітна нерухомість тещі керівника "Енергоатома" - депутати звернулися до НАБУ і НАЗК

Після цього підозрювані намагалися передати посадовцям 150 тис доларів.

Дії усіх викритих осіб кваліфіковані за ч. 4 ст. 369 КК України – пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі. За цією статтею депутати загрожує до 10 років ув'язнення 

Як повідомлялося, йдеться про депутатів від "Слуги народу" Андрія Одарченка та з групи "За майбутнє" Сергія Лабазюка.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року ВАКС взяв під варту із можливістю виходу під заставу Сергія Лабазюка, який намагався підкупити віцепрем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та голову Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафу Найєма. Лабазюка арештували до 21 січня включно. Він може внести 40,2 млн грн застави. ВАКС також заарештував на два місяці з можливістю застави в 15 мільйонів гривень Андрія Одарченка, який намагався дати хабар Мустафі Найєму.