UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ та САП оголосили підозру колишнім посадовцям через мільйонні збитки “Центренерго”

Йде мова про колишніх депутата, заступника міністра та директора підприємства.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро повідомили про підозру трьом колишнім посадовцям у завданні майже 12 млн грн збитків ПАТ “Центренерго”. Про це повідомляє пресслужба САП.

Зазначається, що підозру повідомлено:

САП та НАБУ не називають прізвищ, проте за даними ЗМІ йдеться про ексзаступника міністра енергетики Максима Немчинова, ексдепутата Володимира Вечерка та ексдиректора ДП "Укрвугілля" Михайла Волошина.

Читайте також: Депутат від “Слуги народу” вимагав 3,4 млн гривень відкату: його затримали

За даними слідства, наприкінці липня 2022 року ринок вугілля в Україні був обмежений через воєнні дії. Для проходження опалювального сезону 2022/2023 Кабінет міністрів зобов’язав ДП “Укрвугілля” постачати сировину виробникам електроенергії. Серед них було державне ПАТ “Центренерго”.

“Попри такі обмеження, бенефіціар приватної компанії, яка мала договір з ДП “Укрвугілля”, у змові з ексзаступником міністра енергетики України схилив директора ДП до продажу вугілля його компанії, яка до того ж мала понад 50 млн грн заборгованості перед ДП. У результаті “Укрвугілля” поставило приватній компанії майже 24 тис. тонн сировини, яку та перепродала з надлишком у майже 20 млн грн”, – йдеться у повідомленні.

Як з'ясували правоохоронці, в результаті “Центренерго” недоотримало 12,5 тис. тонн вугілля. У жовтні 2022 року компанія була вимушена придбати вугілля за значно завищеною вартістю.

Нагадаємо, САП та НАБУ повідомили про підозру трьом особам в заволодінні коштів при ремонті техніки ”Укрзалізниці”. Викрита організована злочинна група протягом 2021–2022 років заволоділа 17 млн грн АТ “Укрзалізниця”. Групу створив у 2021 році колишній директор ВСП “Черкаський колійний ремонтно-механічний завод” філії “Центр з ремонту та експлуатації колійних машин” “Укрзалізниця” з-поміж чинних та колишніх співробітників заводу.