UA / RU
Підтримати ZN.ua

Князєв винаймав квартиру на Печерську за тисячу гривень - НАЗК

Отримав оренду елітного житла у подарунок.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, який перебуває під слідством, отримав у подарунок оренду квартири на столичному Печерську за ціною суттєво нижчою від мінімальної на ринку, а саме – тисячу гривень на місяць, повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції.

«Всеволод Князєв отримав подарунок у вигляді оренди квартири у Печерському районі (Липки) міста Києва площею 133 кв. м за ціною, суттєво нижчою від мінімальної ринкової вартості оренди житла. На підставі договору оренди нерухомого майна, укладеного наприкінці 2017 року, суддя винаймав квартиру для проживання із щомісячною платою 1 тис. грн", - інформує НАЗК.

Законом України “Про запобігання корупції” суддям заборонено приймати подарунки, вартість яких перевищує два прожиткових мінімуми для працездатних осіб (на момент вчинення правопорушення обмеження складало один ПМ, що становило 2 684 грн), а подарунком, у тому числі є і майно, що передається у платне користування за ціною, що є нижчою мінімальної ринкової.

Тому голова НАЗК Олександр Новіков склав протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 172-5 КУпАП (порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків) стосовно Князєва. НАЗК відправило цей протокол поштою та проінформувало про його складання Вищу раду правосуддя.

Читайте також: П’ять років тюрми з іспитовим терміном: ВАКС виніс вирок спільнику ексголови ВСУ Князєва Горецькому

Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання. Після отримання коментарів від посадовця протокол буде направлено до суду для розгляду.

Упродовж 2020-2023 років НАЗК склало 21 протокол (стосовно 18 суддів) за фактами виявленого конфлікту інтересів, у тому числі пов’язаного з отриманням подарунків.

Нагадаємо, 4 жовтня САП відзвітувала про завершення досудового розслідування у справі щодо отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі колишнім главою Верховного Суду Всеволодом Князєвим. Слідство вважає, що він отримав гроші за ухвалення позитивного рішення від олігарха Костянтина Жеваго через адвоката-посередника Олега Горецького. Останній пішов на угоду зі слідством.