UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівника київського держпідприємства підозрюють у розкраданні 12 млн гривень на закупівлі захисту для танків

Оборудку провернули навесні 2022 року. 

Національне антикорупційне бюро та Служба безпеки України спільно викрили схему заволодіння 12 мільйонами державних коштів під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ.

Слідство встановило, що у квітні 2022 рокупід час повномасштабного наступу РФ  була гостра потреба у забезпеченні української бронетехніки елементами динамічного захисту. Для цього Міністерство оборони України уклало контракт зі спеціалізованим державним підприємством – машинобудівною компанією у Києві.

Однак керівник держпідприємства  разом з головним бухгалтером вирішили нажитись на контракті та штучно завищили вартість замовленої продукції, а отриману «різницю» вивели у тінь через підконтрольні комерційні структури.

При цьому уже маючи в наявності потрібні компоненти, вони документально прописали їх удаване придбання у комерційної структури, що стало підставою незаконної сплати їй державних коштів.

В СБУ зазначили, що махінацію викрили та заблокували її на початку 2023 року. З того часу тривали експертизи та інші процесуальні дії для отримання доказів у справі.

Читайте також: Замміністра енергетики затримали в Києві з півмільйонним хабарем

Зараз за матеріалами Служби безпеки та НАБУ повідомлено про підозру колишньому генеральному директору державного підприємства, його бухгалтеру та одному з ключових фігурантів «схеми» – очільнику комерційної структури, через яку бюджетні кошти виводили у тінь.

Їх злочинні дії кваліфіковано за трьома статтями Кримінального кодексу України:

Наразі затримано  керівника комерційної структури та вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Екскерівник державної компанії-підрядника та його головний бухгалтер, які переховуються за кордоном, на разі отримали заочні підозри.