UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівник держоргану зі спецстатусом отримав підозру. ЗМІ пишуть, що це глава АМКУ Кириленко

На користь даних ЗМІ говорить і те, що САП та НАБУ відкрили справу після розслідування «Радіо Свобода».

Керівнику державного органу зі спеціальним статусом повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56 млн грн та декларування неправдивої інформації. Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

САП не називає імені підозрюваного. Однак «Бабель» з посиланням на джерела, Центр протидії корупції та народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк пишуть, що це очільник Антимонопольного комітету Павло Кириленко.

Слідство встановило, що протягом 2020-2023 року підозрюваний, коли обіймав посаду керівника обласної держадміністрації, набув 21 об’єкт нерухомості та один автомобіль класу «люкс». Права власності на це майно він реєстрував на родичів своєї дружини.

Серед майна, яке має посадовець:

За даними правоохоронців разом все це коштує 61,7 млн грн. При цьому, якщо зважати на законні доходи підозрюваного та членів його родини, то вони не могли собі дозволити це все майно.

«Надалі з метою приховання факту незаконного збагачення посадовець не зазначив відомості про набуте майно в деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій держави, за 2020, 2021, 2022 та 2023 роки. Приводом для розслідування САП та НАБУ стало оприлюднення журналістського розслідування «Радіо Свобода», – додали в САП.

Дії підозрюваного кваліфікували за ст. 368-5 (незаконне збагачення – ред.) та ч. 2 ст. 366-2 (декларування недостовірної інформації – ред.) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, у березні цього року журналісти «Схем» (проєкт «Радіо Свобода») опублікували розслідування, згідно з яким родина Павла Кириленка, який прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського та змінив посаду глави Донецької ОВА на очільника АМКУ, за останні кілька років «обросла» майном на понад 70 млн гривень. При чому нерухомість у родичів Кириленка почала з’являтися, ще коли той очолював Донецьку ОДА. Також журналісти встановили, що частиною всього майна користується сам Кириленко, хоча і не вказує це в декларації.