UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін затвердив конкурсну комісію з відбору голови НАЗК

Повноваження Новікова закінчуються в січні і вдруге поспіль очолити НАЗК він не має права. 

Кабінет міністрів України на засіданні 13 жовтня затвердив склад Конкурсної комісії з відбору на посаду голови Національного агентства з питань запобігання корупції, повідомляє Уряд online.

Згідно з розпорядженням Кабміну до конкурсної комісії ввійдуть:

з урахуванням пропозицій донорів:

кандидат на заміну у разі дострокового припинення повноважень – Нона Цоцорія, міжнародна експертка Ради Європи, екссуддя Європейського суду з прав людини (2008-2018 рр.) та колишній заступник Головного прокурора Грузії.

від Уряду членами комісії призначені

кандидат на заміну у разі дострокового припинення повноважень – Олег Гиляка, начальник управління стратегічного розвитку Національної академії правових наук України, кандидат юридичних наук.

Читайте також: Новіков особисто вирішував, хто в НАЗК перевірятиме конфлікт інтересів щодо Єрмака та Татарова

Нагадаємо, що у січні 2024 року завершиться мандат повноважень чинного голови НАЗК Олександра Новікова, який був призначений на пост  15 січня 2020 року.

Згідно з законом «Про запобігання корупції», організацію та проведення конкурсного відбору має здійснювати Конкурсна комісія з відбору на посаду Голови НАЗК, до якої входять шість осіб: три обрані Кабінетом Міністрів та три визначені урядом на підставі пропозицій донорів, які протягом останніх двох років надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції.

При цьому  Конкурсна комісія має бути сформована не пізніше ніж за два місяці до завершення строку повноважень голови НАЗК.

Обрання нового голови НАЗК — привід озирнутись і оцінити, який шлях уже подолало агентство у взаємодії з парламентом і які державні рішення могли б перезавантажити цей процес. Про це читайте  у матеріалі аналітика Центру спільних дій Олексія Волошина «НАЗК&Верховна Рада: шанс на перезавантаження відносин і виклики для майбутнього очільника».