UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутат Полтавської облради отримав підозру за заволодіння коштами на допомогу громадянам

До схеми, за інформацією слідчих, були залучені ще дві людини.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України у вівторок, 12 вересня, оголосили про підозру депутату Полтавської обласної ради у справі про заволодіння грошима, які мали піти на виплату громадянам допомоги на лікування. Дії кваліфікували за частиною 4 статті 191 Кримінального Кодексу, повідомила пресслужба САП у Telegram.

Також підозру тепер мають двоє пособників – консультант відділу з питань забезпечення діяльності керівництва виконавчого апарату облради і двоюрідна сестра обранця.

Як передбачено бюджетом, у 2022 році депутати Полтавської облради мали витратити 16,8 мільйона гривень на надання допомоги малозахищеним категоріям громадян на території Полтавщини – з розрахунку виділення близько 200 тисяч грн на одного депутата.

Читайте також: Керівники НАБУ та САП засудили ідею Зеленського поширити підслідність корупції на СБУ

Однак, за даними слідства, у грудні минулого року в одного з обранців виник злочинний умисел щодо заволодіння цими коштами шляхом використання службового становища. 

“Для реалізації свого задуму він вступив у змову з консультантом відділу з питань забезпечення діяльності керівництва виконавчого апарату Полтавської обласної ради, яка консультувала щодо потенційних отримувачів такої допомоги з поміж наближених до нього осіб та допомагала з оформленням необхідних документів. Також депутат залучив до схеми і свою близьку родичку, яка начебто потребувала кошти на лікування”, – з’ясували правоохоронці.

Таким чином, наприкінці грудня 2022-го на банківській рахунок близької родички зловмисника надійшли 100 тисяч гривень з призначенням “Соціальні виплати”. Згодом кошти арештували. Наразі продовжується досудове розслідування.

Напередодні Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому заступнику міністра економіки Олександру Грибану, якого викрили у справі щодо організації схем зі збитками для держави на понад 62 мільйони гривень під час закупівель АТ "Укрзалізниця" продуктів харчування для гуманітарної допомоги. До цього ВАКС призначив запобіжний захід й іншому підозрюваному у справі – першому заступнику глави Мінагрополітики Тарасу Висоцькому.