UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чинному депутату оголосили підозру у заволодінні 320 га земель

Також підозри оголошено трьом його спільникам.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура спільно із Національним антикорупційним бюро оголосила підозру чинному депутату Верховної Ради у заволодінні земельними ділянками площею понад 320 га, що завдало державі збитків на понад 123 млн грн.

За даними слідства, у 2016-2019 роках народний депутат України мав вплив на службових осіб Головного управління Держгеокадастру однієї з областей  та  розробив схему заволодіння земельними ділянками загальною площею 323 га, які перебували у постійному користуванні державного підприємства.

Антикорупційні органи не повідомляють імені підозрюваного, однак LIGA.net із посиланням на джерело в правоохоронних органах зазначає, що йдеться про Роберта Горвата з групи «Довіра».

Згідно із задумом організатора схеми директор держпідприємства мав відмовитися від права користування землею та звернутися до ГУ Держгеокадастру області з відповідною заявою. Після припинення права користування керівник ГУ Держгеокадастру області видав земельні ділянки наперед визначеним фізособам, які згодом продали їх компанії, підконтрольній організатору схеми.

За цією справою про підозру повідомлено ще трьом особам, причетним до вчинення цього злочину – колишньому керівнику Головного управління Держгеокадастру однієї з областей, ексдиректору державного підприємства та директору приватного підприємства.  Дії осіб кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України - привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою. Звинувачення передбачає позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Як зазначили в Національному антикорупційному бюро, досудове розслідування триває, а також вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Читайте також: Близько 50 депутатів ВРУ можуть втратити мандат – експерти

Роберт Горват був обраний народним депутатом 8 скликання від партії “Блок Петра Порошенка” за виборчим округом №68 (Закарпатська область), а також пройшов до парламенту 9 скликання на цьому ж окрузі як самовисуванець. 

Нещодавно НАБУ та САП оголосили підозру іншому  народному депутату  Ярославу Дубневичу. Його підозрюють у розкраданні газу на 2,1 млрд грн. Водночас це вже друга кримінальна справа із корупційною складовою щодо Ярослава Дубневича. Він також є підозрюваним у провадженні про привласнення 93,2 млн грн філії "Укрзалізниці".