UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антикорупційні активісти вже в очікуванні закупівельних цін, які зобов'язали показати Міноборони

Найбільш цікаві цифри мають з'явитися ближче до 22 червня.

23 квітня, в неділю – у Prozorro зʼявився механізм для оприлюднення звітів про незбройні закупівлі для армії. І антикорупційні активісти вже з нетерпінням чекають цього моменту, пише керівник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін у своєму Телеграм-каналі.

"Це саме той механізм, який ми у ЦПК разом з партнерами з антикорупційного комітету та уряду розробили у відповідь на “яйцями по 17 гривень” та картоплею “по 22”. Тепер вже точно нічого не заважає Міноборони показати ціни на харчі та “речовку” - зазначив він.

Усі звіти про ціни вже скоро мають зʼявитися у цьому розділі на Prozorro.

"І ми уважно слідкуватимемо, щоб цей розділ не лишався пустим. Адже ціни з нових контрактів повинні оприлюднюватися за 10 днів після укладення", - зазначив Шабунін.

За його словами, найбільш цікаві цифри ми побачимо ближче до 22 червня.

"Саме до цієї дати Міноборони має опублікувати інформацію по всім незбройним закупівлям починаючи з 24.02.2022", - пояснив керівник «Центру протидії корупції».

На думку Шабуніна, Міноборони просто так не здасть ці дані.

"Ми вже готуємося до того, що Міноборони шукатиме різні відмовки, щоб не публікувати ці дані. Наприклад, спробує сховати закупівлю шкарпеток під державну таємницю. Проте ми вже знаємо, що з цим робити та як не дати Міноборони відпетляти", - попередив він.

"Та й після справді успішних прикладів закупівель прикордонників є сумніви, що хоч один аргумент Резнікова виглядатиме переконливо", - додав він.

Нагадаємо, успішними закупівлями хвалилися також в Міністерстві юстиції. Зокрема, міністр юстиції Денис Малюська розповів, як в Мін'юсті закуповували картоплю для установ виконання покарань.