UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гриценко не підписав спільну заяву опозиції. Але буде її виконувати

Незважаючи на те, що опозиційні партії не підтримали рішення, яке спочатку пропонував Анатолій Гриценко, він не має наміру йти у розріз з остаточним планом дій.

Один з лідерів Об'єднаної опозиції "Батьківщина", голова партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко не поставив свого підпису під с пільною заявою опозиційних сил про подальші дії у зв'язку з виборами, але буде її виконувати в новому парламенті.

- Опозиція не визнає вибори, але від депутатських мандатів не відмовиться

"Опозиція піде в Раду і буде діяти відповідно до "Спільної Заяви про дії опозиційних сил", прийнятої сьогодні "Батьківщиною", УДАРом та "Свободою". Я не поставив підпис під цим документом, тому що пропонував інший план дій, і він не був підтриманий", - написав він у блозі на своєму персональному сайті увечері понеділка, 12 листопада.

"Тим не менше, рішення прийнято - будемо його виконувати. Життя покаже, чи було воно вірним...", - зазначив Гриценко.

- Гриценко назвав зрадою визнання деякими опозиціонерами перевиборів у проблемних округах

Як повідомлялося, 12 листопада було опубліковано спільну заяву трьох опозиційних партій, що пройшли у Верховну Раду. При цьому в опозиційному таборі розуміють, що вибори все ж надають суспільству впевненості у своєму впливі на владу і є важливим етапом на шляху до повалення "режиму" Президента України Януковича.

В опозиції підкреслили, що зроблять все можливе "для позбавлення суддівських мантій та притягнення до відповідальності суддів, які виносили завідомо неправосудні рішення". Також в опозиції вимагають притягнення до відповідальності керівників правоохоронних органів, "які видавали завідомо злочинні накази про використання сили проти мирних людей і втручання правоохоронців у виборчий процес".

"Опозиційні сили зроблять усе для того, щоб виправдати очікування українського суспільства. Перш за все, ми спрямуємо свої зусилля на: забезпечення виключно особистого голосування народних депутатів, прийняття закону про імпічмент президента, прийняття виборчого кодексу, який передбачатиме проведення парламентських виборів за пропорційною виборчою системою з відкритими списками, відставку уряду Азарова, міністра внутрішніх справ, керівників правоохоронних структур, відставку генерального прокурора", - йдеться в заяві.

Також в опозиції обіцяють спрямувати сили на звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, екс-глави МВС Юрія Луценка, інших політичних в'язнів.

При цьому, українська опозиція залишає за собою право на адекватні дії, всі конституційні методи і засоби парламентської і позапарламентської боротьби включно з достроковим припиненням повноважень Верховної Ради України VII скликання і проведенням дострокових парламентських і президентських виборів.

Нагадаємо, раніше в Об'єднаній опозиції неодноразово заявляли про можливість обнулення списків, що призвело б до перевиборів. !zn

Читайте також:

ЄС стурбований підрахунком голосів в Україні і чекає дій Азарова

Опозиція припиняє мітинги проти фальсифікації виборів біля будівлі ЦВК

Об’єднана опозиція має намір оскаржувати законність виборів в Євросуді

Тимошенко вимагає не допустити перевиборів у сфальсифікованих округах