UA / RU
Підтримати ZN.ua

БОННСЬКА АКАДЕМІЯ «ТРАНСФОРМУЄ» УКРАЇНСЬКИЙ БІЗНЕС

Україна вважає себе країною з ринковою економікою. У ній сформувався значний прошарок підприємців, чий бізнес має вже п’ятнадцятирічну історію...

Автор: Володимир Коваленко

Україна вважає себе країною з ринковою економікою. У ній сформувався значний прошарок підприємців, чий бізнес має вже п’ятнадцятирічну історію. Вітчизняні бізнесмени дедалі активніше виходять на зовнішні ринки. Там їм доводиться будувати партнерські відносини з західними підприємствами, які існують не одне десятиріччя, якщо не сторіччя. Для того щоб українських ділових людей серйозно сприймали в будь-якій країні світу, їм необхідно володіти сучасними технологіями ведення бізнесу — маркетинговими, комунікативними, фінансовими й багатьма іншими. Саме світові стандарти в цій сфері стали предметом вивчення та освоєння в ході здійсненої в 1999—2004 роках тренінгової програми, проведеною Боннською академією разом з УСПП для українських бізнесменів. У результаті вісім комерсантів із шести підприємств, а також дев’ять викладачів бізнес-дисциплін столичних вузів отримали сертифікати про присвоєння міжнародної кваліфікації в галузі інвестиційного менеджменту.

Минулої п’ятниці на прийомі в посольстві ФРН посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеман вручав українським бізнесменам і бізнес-тренерам дипломи про успішне закінчення курсу «Розвиток співробітництва і практична підготовка інвестиційних проектів». Серед сертифікованих підприємців — генеральний директор фірми «Коерцит», що займається виробництвом промислових магнітів, Ігор Богданов і його заступник Віктор Цзю; начальник відділу маркетингу корпорації «ІСА» Євген Ременюк; генеральний директор текстильно-виробничого і торговельного об’єднання «РІТО» Тетяна Абрамова; гендиректор компанії з виробництва пакувальних матеріалів «ПентоПак» Василь Радіонов і начальник відділу маркетингу цієї фірми Дмитро Радіонов; генеральний директор фірми «Мікропорошкові технології» доктор технічних наук Володимир Каплуненко і гендиректор компанії «Техномед Україна» доктор технічних наук Олександр Марченко. Для тренінгової програми підприємства і бізнесмени відбиралися на конкурсній основі за участі УСПП. Понад те, не всі бізнесмени, що розпочали навчання, зуміли завершити його.

Посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеман зазначив, що отримана кваліфікація «допоможе українським підприємствам і підприємцям вийти на західні ринки, що, у свою чергу, потребує сучасного менеджменту, технологій і форм комунікації, спрямованих на полегшення співробітництва. Робота в цьому напрямі триватиме. Після виконання програми підприємства можуть бути самостійними гравцями на зовнішньому і внутрішньому ринках». За його словами, федеральний бюджет ФРН виділив на цю програму великі кошти.

У рамках програми на базі Міжнародного інституту ринкових відносин і підприємництва (сьогодні — університету) був створений Київський економічний центр просування інвестиційних проектів (КЕЦ). Сьогодні він займається професіональною розробкою інвестиційних проектів і бізнес-планів, а також надає інформаційні та маркетингово-консалтингові послуги. У центрі використовуються сучасне устаткування, технології, програмне забезпечення, а основне — залучені кращі фахівці. Ректор університету Володимир Черевань, а також доценти і професори вузу та експерти-тренери КЕЦ В’ячеслав Терновий, Лінеана Свистун, Олександр Чоботюк, Юрій Турло, Денис Черевань, Володимир Кунгурцев і Валерій Куцина також отримали з рук посла Дітмара Штюдемана сертифікати про проходження навчання в Боннській академії за фахом «Практичний тренінг і консалтинг за коопераційними та інвестиційними проектами». Нині вони можуть самостійно навчати підприємців за програмами в галузі інвестиційних проектів. У найближчих планах КЕЦ — поширення свого досвіду по регіонах України, створення регіональних навчальних центрів і практичної підготовки підприємців середнього бізнесу. Як повідомив віце-президент УСПП Борис Непомящий, який був присутній на церемонії, союз готовий надати цьому центру всю необхідну організаційну та технічну допомогу.

За словами професора Володимира Череваня, програма, яку експерти центру пройшли разом із підприємцями, унікальна. Не лише тим, що тривала п’ять років, а й використанням у ній досвіду провідних східноєвропейських інвестиційних агентств, таких як «ЧехІнвест», «ЧехТрейд», угорського ITD Hungary та інших. В Україні не вистачає кадрів для роботи на інвестиційному ринку, внаслідок чого витрати підприємств на розробку інвестиційних проектів бувають невиправдано великі, вважає В.Черевань. Тому сьогодні потреба в послугах Київського економічного центру та його тренерів як ніколи велика.

— При встановленні партнерських відносин із європейськими бізнесменами основне — створити довіру до українського підприємства. Отже, на одне з перших місць виходить правильна презентація. Цьому був присвячений цілий курс занять, — каже директор міжнародних програм Боннської академії Олена Вісторф, під безпосереднім керівництвом якої реалізовувався даний проект. — Ще одним важливим моментом навчання, що завершилося, була велика частка в ньому практичних занять. Бізнесмени й тренери знайомилися з методиками розробки інвестиційних проектів найуспішніших промислових і фінансових компаній Німеччини та Східної Європи, а також самостійно створювали свої проекти. Одним із найвагоміших результатів навчання українських бізнесменів стало те, що лише за «навчальними» проектами українські та міжнародні банки надали їм реальні кредити на загальну суму понад 14 млн. євро!

Член директорату Боннської академії Вальтер Кессель зазначив, що тренінгова програма навчання українських фахівців — далеко не єдиний і не останній проект німецького інституту та УСПП. Зокрема у рамках проведених у Берліні в лютому 2004 р. П’ятих політичних консультацій Президента України Кучми та федерального канцлера Німеччини Шрьодера була підписана угода про розробку та реалізацію спільної програми зі становлення і закріплення позитивного інвестиційного іміджу України в Німеччині та інших країнах ЄС. Діяльність підготовлених Боннською академією фахівців, які вже сьогодні активно діляться отриманими знаннями й готують бізнес-тренерів в Україні, — один із найбільших кроків у цьому напрямі.