UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звільнений з ув'язнення російський опозиціонер назвав західні санкції проти РФ несправедливими

На його переконання, останні західні санкції запроваджені проти росіян, а не режиму Путіна.

Нещодавно звільнений з ув'язнення внаслідок обміну між Росією та Заходом російський опозиційний політик Владімір Кара-Мурза заявив на пресконференції, що санкції західних країн, запроваджені останніми роками, спрямовані не проти режиму Владіміра Путіна, а проти всіх росіян. Про це він сказав відповідаючи на запитання про свою політичну діяльність після звільнення.

“Принцип закону Магнітського полягає в тому, що особисто ті люди, які – на підставі підтверджених і достовірних даних - брали участь у корупції та порушенні прав людини у своїй країні, більше не зможуть вивозити накрадене і користуватися благами демократичних принципів у країнах Заходу… Ми бачимо в останні роки, особливо після початку війни, відхід від цього принципу багатьма демократичними країнами…”, – сказав політик. 

Кара-Мурза назвав західні санкції "вкрай несправедливими і контрпродуктивними". На його переконання, вони дають російській пропаганді можливість показати, що росіяни опинилися "в кільці ворогів". Він додав, що санкції проти чиновників мають бути персональними.

Читайте також: Трамп розкритикував здійснений Білим домом масштабний обмін утримуваними

Кара-Мурза нагадав, що продовжить займатися політичною роботою на міжнародному напрямку, якою він займався впродовж багатьох років він разом із політиком Борисом Нємцовим.

Листопадове дослідження 2023 року Незалежного національного дослідницького центру Чиказького університету та Інституту вивчення війни США показало, що війну Росії проти України підтримують 63% громадян країни-агресора, а для 64% це "цивілізаційне протистояння між Росією і Заходом". Внутрішньополітичні ініціативи тамтешньої влади схвалюють 58% респондентів. Що стосується міжнародної політики диктатора Владіміра Путіна, то її підтримують трохи більше опитаних - 67%.

Нагадаємо, чинний президент Байден оголосив у четвер, що Гершкович і Вілан, а також Алсу Курмашова та Владімір Кара-Мурза були звільнені в рамках найбільшого обміну полоненими з Росією з часів холодної війни. Також було звільнено п'ятьох німців і сімох громадян Росії, які перебували як політичні в'язні.