UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зріджений газ може стати зброєю США проти Росії - The Times

Трамп не дарма перед зустріччю з Путіним поїде у Польщу, щоб відзначити першу поставку американського газу в країну.

Президент США Дональд Трамп, навмисне чи ні, все ж протистоїть агресивній поведінці Росії. Своєю поведінкою він вже стривожив більшість країн НАТО, змусивши їх нарощувати оборонні бюджети.

Крім того, він оголосив "Тиждень енергетики", а його міністр енергетики Рік Перрі, який раніше був губернатором штату Техас, у своїй промові хоч і плутав імпорт з експортом, але оголосив про майбутнє "енергетичне домінування США, яке зміцнить наше світове лідерство і вплив". Про це пише видання The Times.

На практиці ж це буде означати збільшення експорту американського зрідженого газу в Європу. І це хороша новина для всіх, крім Володимира Путіна, для якого газ став політичним козирем.

"Євросоюз залежить від Росії, оскільки отримує від неї 30% газу, який споживає. Німеччина очолює цей парад залежності, адже Москва постачає їй 40% від її загальних потреб", - йдеться в статті.

Видання нагадує, що цей тиждень буде насиченим для Дональда Трампа. Спочатку він вирушить в Польщу, щоб відсвяткувати першу поставку американського зрідженого газу в країну, яка досі майже повністю залежить від російських енергоносіїв. А потім, він поїде в Гамбург, де зможе зустрітися з Путіним і, як Джордж Буш-молодший, "відчути його душу", поглянувши в очі президенту Росії.

"Зріджений газ створив нову велику гру. І американські величезні запаси природного газу дають Трампу зброю, яка б змогла скасувати енергетичну перевагу Росії", - йдеться в статті.

Раніше експерт американської ради з закордонних справ Стівен Бланк писав на сторінках лояльного до Республіканської партії видання Wall Street Journal, що у Трампа є хороша нагода озброїти Україну, нагадуючи про візит американського президента в Польщу. Озброєння України означало б підтвердження прихильності до політики підтримки вільних народів, які борються проти агресії, яка існує з часів президента Гаррі Трумена. Це зміцнило б лідерство і непохитність США.