UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зовнішньополітична стратегія Байдена обіцяє повернення США на міжнародну арену — The Guardian

Однак, залишається питання, чи зможе Байден реалізувати свої наміри.

Зовнішньополітична стратегія нового президента США Джо Байдена була досить очевидною і відстежувалась заздалегідь. Проте перша його промова на посаді президента у Державному департаменті все ще була ковтком свіжого повітря. Основними тезами були обіцянка припинити підтримку війни під керівництвом Саудівської Аравії в Ємені, а також попередження для Росії, що тепер Кремль буде змушений відповідати за свою агресивну політику. Але виступ Байдена також ознаменував більш широкі політичні зміни, пише британська газета The Guardian.

Зникли ключові тези політики колишнього президента Дональда Трампа, такі як «Америка насамперед» та ізоляціонізм, протекціонізм і ксенофобія. Байден сказав, що він посилає "чітке повідомлення світові про повернення Америки". Під цим він мав на увазі прийняття зобов'язань щодо багатосторонності та розширення союзів, таких як НАТО, ООН, Всесвітня організація охорони здоров'я, та повернення до міжнародних угод, таких як Паризька кліматична та Іранська ядерна угоди.

Було б зручно застосовувати такий термін, як „доктрина Байдена”, до того, що, по суті, було переглядом давніх цілей американської політики після чотирирічної перерви. Стратегія Байдена передбачає значну зміну засобів, які США використовуватимуть для досягнення своїх цілей. Стратегія Байдена - це дипломатичний шлях, а не шлях війни, продажу зброї, покарання та погроз.

Все це неабияк вітається демократичними союзниками. Проте, як і кожного президента, Байдена судитимуть за вчинками, а не за словами. Без сумніву, демократичний світ покладає великі надії на Байдена.

Крім того, експерти вважають важливим кроком припинення підтримки війни в Ємені. Після того, як у 2014 році саудівці та ОАЕ розпочали свою кампанію проти повстанців-хуситів, Ємен потрапив у найгіршу в світі гуманітарну кризу.

Девід Мілібенд, який очолює Міжнародний комітет з порятунку, схвалив дії Байдена як "життєво важливий крок". За його словами, "перехід від невдалої стратегії війни до всебічного дипломатичного підходу повинен настати якомога швидше". Серед інших заходів Байден зупинив продаж зброї Ер-Ріяду.

Байден повинен піти далі, відновивши і, бажано, збільшивши гуманітарну допомогу США для районів, контрольованих повстанцями, де проживає 80% єменців. Рішення Трампа в останню хвилину визнати хуситів терористичною організацією, що перешкоджає роботі з надання допомоги та економічній реконструкції, було скасовано в п'ятницю. Крім того, США повинні підтримати незалежне розслідування військових злочинів, скоєних усіма учасниками війни.

Демарш Байдена в Ємені, хоч і не є несподіваним, сколихне Ер-Ріяд, інші столиці Перської затоки та Ізраїль - адже він відображає більш широкі зміни в стратегії США після невмілого політичного керівництва Трампа. Трамп обіцяв продовжувати допомагати регіональним союзникам США захищатися від Ірану, але не зробив жодного кроку щодо відновлення переговорів, пов'язаних з ядерною енергетикою.

Однак, Байден може це змінити. Байден та його державний секретар Ентоні Блінкен також хочуть відродити палестино-ізраїльське «рішення двох держав», яке Трамп та прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху відкидали. Іншими словами, зростає перспектива все більш напружених відносин.

Це не обов'язково погано, якщо політика Байдена відновить рівновагу та помірковану перспективу ведення «близькосхідних справ». Однак, жорсткі слова Байдена щодо російського президента Володимира Путіна - "часи США, які закривали очі на російські агресивні дії, закінчились" - були дещо запізнілим оголошенням. Минулого тижня Кремль вже засудив до 3,5 років позбавлення волі опозиційного активіста Олексія Навального, що стало одним із найбільш яскравих зразків обмеження свободи та демократії. Обіцянки Байдена досить обнадійливі, але лише час покаже те, чого новий американський президент дійсно зможе досягнути, резюмує видання.

Читайте також: Ядерна угода: Байден назвав умову зняття санкцій з Ірану, аятолла Хаменеї відмовився її виконувати

Джо Байден склав присягу президента США і офіційно став 46-м лідером Сполучених Штатів. На церемонії інавгурації Байдена до присяги привів головний суддя Верховного суду Джон Робертс на Західному фронті Капітолію.

Присягу віцепрезидента США прийняла Камала Гарріс, яка стала першою в історії США жінкою на цій посаді.

Про те, які виклики стоять перед Джо Байденом та його командою, читайте у статті Олега Шамшура "Гіркий присмак перемоги на фоні великих очікувань".