UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Зоряні війни» проти КНДР: яку новітню зброю Південна Корея розгорне вже цього року

Зброя буде спрямована проти північнокорейських безпілотників.

Цього року Південна Корея розгорне лазерну зброю, якою зможе збивати безпілотники КНДР, пише Reuters. Південна Корея першою у світі розгорне та використовуватиме такий вид озброєння у військовій сфері. Свою лазерну зброю країна назвала «проєкт «Зоряні війни» (StarWars project).

Таку зброю південнокорейські військові розробили спільно з компанією Hanwha Aerospace. В Агентстві Південної Кореї із закупівель озброєнь (DAPA) зазначили, що лазерна зброя проти дронів є ефективною та дешевою. Один постріл з неї коштуватиме 1,45 долара. При цьому вона тиха і непомітна.

«Наша країна стає першою країною у світі, яка розгортає та експлуатує лазерну зброю, і можливості реагування наших військових на провокації Північної Кореї з використанням безпілотників будуть ще більше посилені», – заявили в DAPA.

Там зазначили, що це змінює правила гри на полі бою в майбутньому. Представник агентства пояснив, що лазерна зброя збиває безпілотники, спалюючи променями світла їхні двигуни або інше електричне обладнання протягом 10-20 секунд.

За даними американського некомерційного аналітичного центру RAND Corporation, країни, зокрема Південна Корея, Китай і Велика Британія, наввипередки розробляють і розгортають лазерну зброю, також відому як зброя спрямованої енергії. Існує значний інтерес до цієї зброї для протидії поширенню безпілотних систем, а також для ураження ракет у польоті або супутників на орбіті, зазначає аналітичний центр.

Читайте також: Військові США отримали лазерну зброю ППО

Раніше повідомлялося, що Сеул вже має лазер потужністю 20 кВт, він підходить лише для невеликих дронів. На озброєння його прийняли у квітні 2022 року.

Нагадаємо, група американських учених розробляє «квантовий лазер» військового рівня, який зможе прорізати туман та працювати на великих відстанях. На цю розробку Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів Міністерства оборони США (DARPA) виділило грант 1 мільйон доларів.