UA / RU
Підтримати ZN.ua

Золото Каддафі "спливло" у ПАР: шукають мільярд доларів у злитках, коштовностях і готівкою

Лівійський уряд повідомив, що у ПАР сховано заощадження сім'ї Каддафі. Загальний статок родини колишнього диктатора оцінюється у 80 млрд доларів. Досі вдалося виявити лише незначну частину цих грошей.

Влада ПАР перевіряє інформацію про те, що у цій країні виявилося майно колишнього лідера Лівійської Джамахірії Муаммара Каддафі. За деякими даними, мова йде про золото, коштовності і готівку на загальну суму в один мільярд доларів.

Відповідні дані надали владі країни люди, які назвалися представниками лівійського уряду. За їхніми відомостями, значна частина заощаджень сімейства Каддафі була таємно переправлена в ПАР і зберігається на рахунках у чотирьох місцевих банках.

Уряд Лівії вважає, що багатства покійного Каддафі були одержані ним незаконно і належать лівійському народу. При цьому загальний статок родини колишнього диктатора, за деякими даними, оцінюється у 80 млрд доларів.

Сирійська влада продовжує пошуки активів Каддафі, що зберігаються у банках і схованках різних країн світу. Однак досі їм вдалося виявити лише незначну частину цих грошей.

Інформація про рахунки Каддафі у ПАР в даний час перевіряється. Представник посольства Лівії Салах Меграхі повідомив, що призначені спеціальні слідчі, які зобов'язані знайти ці рахунки в ПАР і забезпечити їхнє збереження на благо лівійського народу.

Повалений під час громадянської війни у Лівії Муаммар Каддафі, який тривалий час переховувався від повстанців, був схоплений і убитий за до кінця не з'ясованих обставин у жовтні 2011 року неподалік від свого рідного міста Сирт.

За даними The Guardian, лівійський уряд у даний час наполягає на арешті Башира Саліха, якого називають "банкіром Каддафі". Саліх розшукується по лінії Інтерполу, але, за деякими твердженнями, при цьому він вільно подорожує по ПАР. !zn

Читайте також:

Після розпаду СРСР Каддафі пропонував Назарбаєву створити першу мусульманську атомну бомбу

Син Каддафі загинув у бою

Міжнародні правозахисники спростували офіційну версію загибелі Каддафі і опублікували шокуюче ВІДЕО