UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Знову б’ють барабани ядерної війни» – не згадуючи Росію, генсек ООН заявив про зростання ядерної загрози

Гутерреш заявив, що світ має позбавитися ядерної зброї і це «не якась утопічна мрія»

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 6 серпня заявив, що у світі знову зростає загроза ядерної війни. Занепокоєння генсек виказав у зверненні з нагоди 78-ї річниці атомного бомбардування Хірошими військами США. 

«Барабани ядерної війни знову б'ють. Недовіра і поділ зростають. Ядерна тінь, що нависла над холодною війною, знову з'явилася. І деякі країни знову необачно брязкають ядерною шаблею, погрожуючи застосувати ці інструменти знищення», – описав ситуацію Антоніу Гутерреш, не згадуючи Росію, чиї офіційні особи погрожують ядерною зброю різним країнам світу.

Читайте також: Ігнат: У разі застосування Росією ядерної зброї, особливого сигналу повітряної тривоги не буде

На думку генсека ООН, подолати ці загрози можна лише виступаючи одним цілим всією світовою спільнотою, а ключовим елементом має стати ядерне роззброєння. 

«Ми не будемо сидіти склавши руки, поки ядерні держави змагаються у створенні ще більш небезпечної зброї… Порядок денний закликає держави-члени терміново підтвердити свою прихильність до побудови світу, вільного від ядерної зброї, і посилити глобальні норми, спрямовані проти її використання і розповсюдження. До повної ліквідації ядерної зброї держави, що володіють нею, повинні взяти на себе зобов'язання ніколи не застосовувати її. Єдиний спосіб усунути ядерну загрозу – ліквідувати ядерну зброю… Ми не заспокоїмося, доки ядерна тінь не зникне раз і назавжди. Роззброєння – це не якась утопічна мрія. Роззброєння – це єдиний шлях до безпечнішого і надійнішого світу для всіх», – йдеться у зверненні Гутерреша.

Читайте також: У Білому домі прокоментували заяви Мєдвєдєва щодо застосування ядерної зброї

Нагадаємо, нещодавно заступник секретаря радбезу РФ та колишній президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв погрожував «ядерною пожежею» у разі успіху контрнаступу України. «Іншого виходу не залишається», заявив Мєдвєдєв. До цього він погрожував «одночасним російським ударом» по українських атомних електростанціях, а також «по ядерних об’єктах у Східній Європі». 

Раніше РФ розмістила ядерну зброю на території Білорусі. Перші ядерні боєголовки були доставлені у червні й розвідка США не має підстав у цьому сумніватися.