UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: У військових діях на Донбасі брали участь близько 20 фінів

Наразі їх дії не планують розслідувати.

На Донбасі проти українців починаючи з 2014 року, воювали близько двадцяти найманців із Фінляндії.

За законами цієї країни участь громадян у військових конфліктах за кордоном не заборонена, і щодо них не ведеться жодних розслідувань, але у Фінляндії існує кримінальна відповідальність за військові злочини, пише фінський портал Yle.

Видання публікує історії кількох бойовиків, які не приховують своєї участі у війні.

Представник уряду цієї північної країни Анна-Мая Генрікссон не виключає, що найманці можуть бути винні у численних злочинах, які підлягають покаранню у Фінляндії.

Скриншот з відео Yle

Автори матеріалу зверталися за роз'ясненням до місцевих органів влади, але "складається враження, що ніхто не розслідує, чи могли фінські бойовики брати участь у злочинах на Донбасі".

Читайте також: Обстріл Невельського: двоє мирних жителів опинилися під завалами

Один із ключових бойовиків Йохан Бекман організовував прибуття багатьох інших найманців на Донбас. А Янус Путконен був особисто знайомий із колишнім ватажком "ДНР" Олександром Захарченком і брав участь у недопуску іноземних журналістів на Донбас.

Скриншот з відео Yle

Фінська прокуратура вирішила, що злочини мають розслідувати влада України, а не вони. Yle пише, що цю справу нібито ніхто не розслідував. Водночас видання зазначає, що у ЗМІ писали про розслідування Україною причетності чотирьох громадян Фінляндії до військових злочинів.

У 2018 році "Радіо Свобода" повідомляло, що українській генпрокуратурі було відомо про двох громадян Фінляндії, які воювали проти України.

У листопаді 2020 року тодішній заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов в інтерв'ю ZN.UA говорив, що є кримінальні провадження, зареєстровані за фактом участі 250 найманців з 31 країни світу. Зокрема, з вербування, фінансування та навчання найманців громадянином Фінляндії для участі у конфлікті у складі незаконних збройних формувань РФ.

"Свою діяльність він вів у своїй країні: вербував, збирав гроші, військове спорядження, покривав витрати на квитки, паспорти, візи. Був нагороджений медаллю "За визволення Криму"", - розповів Мамедов.