UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: Індія ще не прийняла рішення про рівень своєї участі у Глобальному саміті миру

Очікується, що участь країни буде на тому ж рівні, що і в чотирьох попередніх зустрічах вищих посадових осіб з питань безпеки і політичних радників, що відбулися з 2022 року.

Індія ще не прийняла рішення про рівень своєї участі у Саміті з питань миру в Україні, який відбудеться у Швейцарії цього місяця, незважаючи на зростаючі заклики з боку Європи щодо представництва вищого керівництва країни, кажуть люди, знайомі з цим питанням. Про це повідомляє Hindustan Times.

Хоча очікується, що Індія буде серед країн, які відвідають конференцію в готелі Bürgenstock над Люцернським озером протягом 15-16 червня, Нью-Делі не буде представлений вищим керівництвом, в тому числі прем'єр-міністром або міністром закордонних справ, повідомили на умовах анонімності люди, з якими вдалося поспілкуватися.

Ймовірно, участь країни на Глобальному саміті миру буде на тому ж рівні, що і в чотирьох попередніх зустрічах високопоставлених чиновників з питань безпеки і політичних радників, які відбулися в Копенгагені, Джидді, на Мальті і в Давосі з 2022 року. На більшості цих зустрічей країна була представлена секретарем (Захід) у міністерстві закордонних справ або заступником радника з питань національної безпеки.

Анонімні джерела також зазначають, що хоча радник з національної безпеки Аджит Довал був присутній на зустрічі в Джидді в серпні минулого року, організованій Саудівською Аравією, він навряд чи поїде до Швейцарії.

"Минулого місяця Швейцарія відправила свого міністра закордонних справ Александра Фазеля до Нью-Делі у межах зусиль, спрямованих на забезпечення участі Індії у Мирному саміті. Фазель заявив ЗМІ, що Індія та інші члени групи БРІКС, такі як Китай і Південна Африка, можуть виступити в ролі "посередників" між Росією і Заходом", – йдеться у матеріалі.

Читайте також: Якби Глобальний саміт миру був прохідною подією, то ми б не бачили такої протидії з боку РФ – Кулеба

Росія не була запрошена на саміт, і, як кажуть співрозмовники, головне занепокоєння Індії полягає в тому, щоб він не розглядався як частина ініціативи, у межах якої група переважно західних країн створює основу для майбутніх переговорів щодо припинення війни в Україні без будь-якої участі Росії.

Нагадаємо, станом на 2 червня Україна має підтвердження участі у Саміті миру від 106 держав. Учасники саміту планують узгодити спільну переговорну позицію, а потім передати її Росії.

Раніше агентство Reuters, із посиланням на джерела, повідомило, що Китай не братиме участі у Саміті миру. Пекін не влаштувала відмова запросити на захід Росію.