UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зіткнення поїздів у Греції: країну охопили протести, людська помилка – не єдина причина катастрофи

Системи безпеки по всій залізничній мережі були несправними протягом багатьох років. Це в сукупності з людським фактором зіграло свою роль. 

У неділю працівника грецької залізниці ув’язнили напередодні суду в справі щодо залізничної катастрофи, в якій загинули щонайменше 57 людей. Жителі країни кипіли гнівом через наймасштабніш такого роду трагедію в історії їх країни, передає Reuters

Читайте також: У грецьких Салоніках зіткнулися пасажирський і вантажний потяги: є жертви

Протести в Греції тривали кілька днів після лобового зіткнення пасажирського поїзда та вантажного перевізника на маршруті Афіни-Салоніки пізно ввечері 28 лютого.

У неділю в Афінах спалахнули сутички між поліцією та демонстрантами після того, як тисячі людей вийшли на мітинг.

Начальника станції "Лариса"( місто на сході Греції, столиця однойменного ному) звинувачують у збої в роботі транспорту та створенні небезпеки для життя.

Читайте також: Зіткнення поїздів у Греції: 57 загиблих, ще майже стільки ж зниклих безвісти

Чоловіка, ім'я якого не можна  назвати згідно з грецьким законодавством, допитували протягом семи годин перед магістратом у неділю, перш ніж його затримали.

"Близько 20 проклятих хвилин, він відповідав за безпеку всієї центральної Греції", - сказав його адвокат Стефанос Панцарцідіс.

У четвер Панцарцідіс заявив, що його клієнт був спустошений і взяв на себе відповідальність, «пропорційну йому», але (на катастрофу)  вплинули й інші фактори, зазначив він, не уточнюючи подробиць.

Працівники залізниці кажуть, що залізнична мережа країни відчуває нестачу через скорочення витрат і недостатні інвестиції, що стало наслідком виснажливої ​​боргової кризи в Греції з 2010 по 2018 рік.

Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс, який звинуватив у катастрофі людську помилку, визнав, що десятиліття недбалості могли сприяти катастрофі.

"Як прем'єр-міністр я зобов'язаний вибачитися перед усіма, але найбільше перед родичами загиблих", - написав він у своєму Facebook. «Правосуддя дуже швидко розслідує трагедію і визначить відповідальність».

 Після протестів, які тривали протягом останніх трьох днів по всій країні, близько 10 000 людей зібралися на площі в Афінах у неділю, щоб висловити співчуття загиблим і вимагати кращих стандартів безпеки на залізничній мережі.

"Цей злочин не буде забутий", - кричали протестувальники, випускаючи в небо чорні повітряні кульки. На плакаті було написано: «Їхня політика коштує людських життів».

Профспілки залізничників кажуть, що системи безпеки по всій залізничній мережі були несправними протягом багатьох років, оскільки система дистанційного спостереження та сигналізації не була поставлена ​​вчасно. Вони закликали уряд надати графік впровадження протоколів безпеки.

У неділю Міцотакіс сказав, що якби на всій залізничній мережі була дистанційна система, «на практиці аварія була б неможливою».