UA / RU
Підтримати ZN.ua

Журналісти встановили особи російських дипломатів, обвинувачених Болгарією в шпигунстві

Росіяни могли збирати інформацію про нові винищувачі F16.

Журналісти дізнались імена російських дипломатів, обвинувачених болгарськими правоохоронцями в шпигунстві. Ними виявилися Сєргєй Ніколашин і Вадим Биков.

Болгарське видання «24 години» із посиланням на дані Державного агентства національної безпеки пише, що вони могли займатися збором інформації про винищувачі F16/блок 70 і цікавилися планами Болгарії закупити нові бойові безпілотники.

За версією слідства, росіяни займалися розвідувальною діяльністю з 2016 року. Вони вербували громадян країни, що мають доступ до інформації про військово-промисловий комплекс, збирали дані про плани модернізації болгарської армії і технічну підтримку військової техніки. Від кримінального переслідування росіян захищав дипломатичний імунітет.

«Існують обґрунтовані припущення, що вони можу мати відношення до дивних інцидентів (вибухів - ред.) на болгарських військових заводах, що почастішали», - зазначає газета.

Головний прокурор країни Іван Гешев офіційно повідомив міністра закордонних справ країни Катерину Захарієву про виявлений факт шпигунства. Дипломатам закидають збір відомостей про болгарськуї армію з метою передачі їх російській військовій розвідці. МЗС Болгарії оголосив Ніколашина та Бикова персонами нон грата, вони повинні залишити країну протягом 72 годин, пише «Інтерфакс-Україна».

Читайте також: Норвегія вишле російського дипломата через шпигунський скандал

У грудні 2019 року в країні повідомили про схожі підозри стосовно дипломатів РФ і співробітника російського торгового представництва: першому закидали збір відомостей про вибори, другому - про енергетичну безпеку. Росія в обох випадках заперечувала підозри і у відповідь висилала болгарських дипломатів.