UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жителі Аляски стають "кліматичними біженцями": під воду йдуть цілі селища

Кількість біженців, змушених залишити місця постійного проживання через зміни клімату, невблаганно зростає.

© epa.gov
Ньюток, Аляска
Ньюток, Аляска
© The Guardian
© The Guardian
© The New York Times
© city-data.com
© city-data.com

Все більше людей змушені залишати місця постійного проживання через зміни клімату. На Алясці цілі селища опинилися під загрозою зникнення - населені пункти йдуть під воду, а їхні жителі стають першими американськими "кліматичними біженцями".

Майже всі села на Алясці розташовані уздовж річок або морського узбережжя і протягом вже більше десятка років переживають стихійне лихо: через ерозію берегів земля швидко перетворюється на воду.

Так, за прогнозами інженерного корпусу армії США, найвища точка у селі Ньюток, розташованого вздовж русла річки Нінглик неподалік від Берингової протоки, опиниться під водою вже до 2017 року. Схожа ситуація спостерігається і в сотнях інших населених пунктах.

Всі жителі Ньютока вже підтримали переїзд, цю пропозицію схвалив і уряд. Нове місце розташоване всього за 14,5 км від нинішнього населеного пункту, але такий переїзд, за оцінками, обійдеться північним жителям більш ніж в 130 млн доларів. Збір необхідних коштів і вирішення бюрократичних проблем тягнеться вже кілька років, але справа поки так і не зрушила з мертвої точки.

Місцеві старожили запевняють, що клімат дійсно змінюється. "Сніг тепер випадає в інший час. Тане він дуже пізно. Пізно прилітають перелітні птахи. Все змінюється. Глобальне потепління - це реальність", - розповідають мешканці. Якщо люди не переїдуть на нове місце вчасно, село просто зникне. !zn

Читайте також:

"Крижане цунамі" у Канаді зруйнувало десятки будинків (ВІДЕО)

Greenpeace назвав 14 проектів, які вже через 7 років приведуть світ до катастрофи

Викиди парникових газів у світі досягли рекордного рівня