UA / RU
Підтримати ZN.ua

Землетрус у Туреччині налякав мешканців регіону - бояться повторення минулорічної трагедії

Саме в цих місцях минулого року були епіцентри найруйнівніших за останні 75 років землетрусів.

У Туреччині 7 вересня о 9:30 ранку за місцевим часом стався землетрус магнітудою 5 балів за шкалою Ріхтера. На сході країни людей злякали досить відчутні поштовхи.

Про це повідомляє Директорат з питань ліквідації наслідків стихійних лих та надзвичайних ситуацій Туреччини(AFAD), зазначаючи, що епіцентр землетрусу залягав на глибині 7 км.

Читайте також: Біля узбережжя японської префектури Фукусіма стався потужний землетрус

Сила поштовхів могла б розцінюватися як відлуння землетрусів за межами регіону, якби це не було саме те місце, де минулого року були епіцентри найруйнівніших за останні 75 років землетрусів, найсильніший - магнітудою 7,8 балів, які нанесли Туреччині і Сирії непоправної шкоди і забрали життя понад 50 тисяч людей. Тоді під час стихійного лиха загинули і п'ять українців, які перебували у Туреччині.

Як повідомляється, сьогоднішньому землетрусові передував ще один силою 3,8 бала, що стався о 09.02. У провінції були зафіксовані ще щонайменше чотири поштовхи меншої сили - до 2,5 бала.

За даними телеканала TRT Haber, землетрус спричинив паніку серед місцевого населення. Підземні поштовхи відчувались у провінціях Кахраманмараш, Адана, Османіє, Газіантеп, Адіяман, Кіліс та Шанлиурфа.

Як передає агентство Anadolu, міністр внутрішніх справ Туреччини Алі Єрлікая повідомив, що співробітники AFAD та відповідні установи продовжують відслідковувати ситуацію на місцях, і на даний момент негативних наслідків немає.

Читайте також: В Японії стався потужний землетрус, оголошено попередження про цунамі

Нагадаємо, землетрус магнітудою 7,0 за шкалою Ріхтера стався 28 червня  у Перу, неподалік від міста Арекіпа, яке є другим за населеністю містом країни. Уряд Перу повідомив, що проводить моніторинг, «щоб оцінити збитки та визначити дії, які необхідно вжити». При цьому зазначається, що інформації про загиблих чи травмованих не надходило. Водночас Національний центр попередження про цунамі США заявив, що через землетрус існує загроза цунамі, додавши, що хвилі висотою від 1 до 3 метрів над рівнем припливу уже зареєстровані в деяких частинах узбережжя Перу.

Але згодом прем'єр-міністр Перу Густаво Адріансен заявив, що попередження про цунамі на узбережжі Арекіпи скасували. Місцева влада Арекіпи та прилеглої області підтвердила руйнування як в місті, так і в регіоні – деякі будинки розвалились.