UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський запросив на Саміт миру лідерів двох країн Глобального Півдня

Президент провів розмови з прем’єром Іраку та президентами Анголи та Азербайджану

21 травня президент України Володимир Зеленський провів телефонні розмови із премʼєр-міністром Іраку Мухаммадом Ас-Судані, президентом Анголи Жоао Лоренсу та президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. Зеленський повідомив, що запросив лідерів Анголи та Іраку на інавгураційний Саміт миру у Швейцарії, а щодо аналогічного запрошення азербайджанського лідера інформації не надав.

«Подякував за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, підтримку ключових резолюцій ООН щодо російської агресії. Наш Саміт миру покликаний відновити мир на принципах Статуту ООН, тому я запросив Премʼєр-міністра Ас-Судані особисто взяти в ньому участь», – йдеться у повідомленні Зеленського у Telegram-каналі.

Читайте також: Про що Путін просив китайського лідера напередодні саміту в Швейцарії, на якому Україна просуватиме Формулу миру

«Провів телефонну розмову з Президентом Анголи Жоао Лоренсу. Подякував за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, а також його особисту позицію щодо засудження російської агресії. Запросив Президента Лоренсу взяти участь в інавгураційному Саміті миру у Швейцарії. Для нас важливо, щоб на Саміті прозвучали голоси Анголи та інших країн Африки, особливо щодо такої теми, як глобальна продовольча безпека», – зазначив президент України у X. 

Щодо телефонної розмови із президентом Азербайджану, Зеленський повідомив у Telegram, що вони «обговорили питання регіональної безпеки та двосторонньої співпраці». Також обговорили «перспективні проекти» в енергетиці, торгівлі та інших сферах й доручили своїм командам активізувати роботу з їхньої реалізації.

Читайте також: У МЗС Швейцарії назвали мету Саміту миру та головні питання, які цікавлять світ

Нагадаємо, Саміт миру запланований на 15-16 червня. В уряді Швейцарії очікують, що список країн-учасниць буде опублікований незадовго до початку саміту. Президентка Швейцарії Віола Амхерд повідомила, що на Саміт миру були запрошені Китай та країни Глобального Півдня (Бразилія, Індія, ПАР).

Нещодавно участь у Саміті миру підтвердили президент Румунії Клаус Йоханніс та прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович. Раніше прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді повідомив, що його країна буде представлена на Саміті миру у Швейцарії, але сам він поки не визначився, чи братиме участь особисто.