UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збудований біля Гази США плавучий пірс зруйновано

Вартість проєкту склала 320 млн доларів.

Зусилля США щодо надання допомоги сектору Гази зазнали невдачі після того, як  побудований військовими тимчасовий пірс розвалився під час сильного шторму, пише The Guardian.

Пірс вартістю 320 мільйонів доларів був призначений для забезпечення важливої ​​лінії постачання допомоги морем голодуючим палестинців і полегшення гуманітарної катастрофи. Тепер зусилля призупинено щонайменше на тиждень.

Читайте також: Глава ООН закликав до негайного припинення вогню в Газі та звільнення заручників

Сабріна Сінгх, заступник прес-секретаря міністерства оборони, повідомила журналістам, що у вівторок вранці відкрите море та погодні умови Північної Африки спричинили відрив частини пірсу.

Пірс буде відправлено до південного ізраїльського міста Ашдод, де Центральне командування США (Centcom) відремонтує його.

«Відновлення та ремонт пірсу займуть щонайменше більше тижня, і після завершення його потрібно буде знову прикріпити до узбережжя Гази», — сказала Сінгх.

Після цього, за її словами, надання гуманітарної допомоги буде відновлене.

Білий дім зазначив, що пірс не замінює доставку допомоги наземним транспортом,  а лише доповнює.

Читайте також: Троє американських військових отримали поранення під час операції на плавучому пірсі у Газі

Цей інцидент з відкритим два тижні тому пірсом, ймовірно,  буде розкритикований опонентами Джо Байдена як марна трата грошей платників податків.

За даними Centcom, чотири кораблі армії США, які обслуговували пірс, сіли на мілину через сильний шторм: два біля берегу в секторі Гази, ще два викинуло на узбережжя Ізраїлю, за 30 миль на південь від Тель-Авіва. Один корабель знайдено, три інші, за словами Сінгх, повернуть протягом 48 годин.

У березні Байден заявив, що пірс буде побудований, щоб пом’якшити накладені Ізраїлем обмеження  на доставку допомоги наземним транспортом до Гази.