UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збиток туризму Росії від аварії А321 може перевищити $ 200 млн

У зимовий період відпусток реальних альтернатив Єгипту немає.

Якщо заборона на польоти до Єгипту збережеться два-три місяці, збиток туристичному бізнесу Росії може скласти близько 200 мільйонів доларів. Таку попередню оцінку дав віце-президент Асоціації туроператорів Росії (АТОР) Дмитро Горін.

Горін також зазначив зростання цін на тури до Туреччини і Кіпру, а також на інші напрями через припинення авіасполучення з Єгиптом.

"Природно, якесь коригування є, тому що 30% від усіх напрямків - це дуже велика частка. І це коригування в більшу сторону і по всіх напрямках, включаючи Туреччину і Кіпр, так як ми не можемо замінити єгипетський напрямок іншим таким же, та ще й по системі "все включено", - сказав Горін.

При цьому, за його словами, в даний момент є кілька факторів росту цін на туристичному ринку РФ, серед яких - валютні коливання та інфляція. "Однак є також плутанина. Не можна порівнювати Єгипет з іншими напрямками. Тому що, наприклад, Таїланд дорожче, ніж тур в Єгипет. І дуже часто люди порівнюють демпінгові "сейл-пропозиції" з звичайними турами", - сказав він.

За даними Ростуризму, за перше півріччя Єгипет відвідали 1,05 млн осіб, це 19% від загального числа росіян, які відправилися у відпустку за кордон. Зараз продано близько 140 тисяч путівок у Єгипет, велика їх частина - до Нового року. Поодинокі бронювання є на лютий і березень.

За минулі два роки на тлі ослаблення рубля туроператори втратили більше половини клієнтів. У решти туристів Єгипет був безумовним лідером продажів.

В зимовий період немає реальних альтернатив Єгипту, найближчий за тематикою Таїланд буде коштувати приблизно втричі дорожче.

Раніше міністр туризму Єгипту Мухаммед Юсеф озвучив втрати для єгипетського туризму у зв'язку з катастрофою Airbus-321.

Пасажирський лайнер російської компанії "Когалимавіа", який прямував з Шарм-ель-Шейха в Санкт-Петербург, зазнав аварії через 23 хвилини після вильоту на півночі єгипетського півострова Синай. Все 224 особи, що знаходилися на борту, загинули. Серед них було 25 дітей.