UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збір телефонних метаданих АНБ трохи допоміг у боротьбі з тероризмом

New America Foundation досліджував справи 225 осіб, пов'язаних з тероризмом у США після терактів 11 вересня 2001 року. Висновки, які зробили дослідники, свідчать, що програма АНБ зіграла ключову роль лише в одному випадку.

Фонд New America Foundation, опублікував дослідження, згідно з яким збір інформації про телефонні дзвінки людей по всьому світу Агентством національної безпеки США (АНБ) не надавав настільки істотної ролі в боротьбі з тероризмом, як заявляли представники американських силових структур. За даними фонду, більшість справ, пов'язаних з тероризмом, були відкриті після інформації, отриманої традиційними методами.

"Твердження, що збір особистих даних: інформації про телефонні дзвінки й повідомлення електронної пошти - здійснювався в рамках забезпечення безпеки від терористичних актів, є перебільшеним і навіть вводить в оману", - йдеться в повідомленні на сайті фонду.

New America Foundation досліджував справи 225 осіб, пов'язаних з тероризмом у США після терактів 11 вересня 2001 року. Висновки, які зробили дослідники, свідчать, що програма АНБ зіграла ключову роль лише в одному випадку - справі водія таксі в Сан-Дієго, якого засудили за переклад 8,5 тисяч доларів близьким до "Аль-Каїді" структурам в Сомалі в 2007 і 2008 роках.

Фонд не стверджує, що програма АНБ не відіграла жодної ролі - в інших справах особисті дані людей могли певним чином вплинути на хід розслідування. Однак, зазначають дослідники, близько 60% справ, пов'язаних з тероризмом, були ініційовані після отримання даних традиційними методами, наприклад, за допомогою інформаторів.

Зазначимо, що світ дізнався про збір телефонних метаданих людей по всьому світу співробітниками АНБ після публікацій секретних документів, які опинилися в розпорядженні колишнього співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена. За даними Пентагону, у нього на руках опинилися близько 1,7 мільйона файлів, які мають відношення до розвідувальних операцій збройних сил США.

до Речі, на початку січня Федеральний суд США по спостереженню за іноземною розвідкою знову прийняв рішення, що Агентство національної безпеки має право збирати дані про телефонні розмови громадян. Протягом останніх семи років 15 суддів 36 разів дозволяли АНБ збір телефонних метаданих, визнаючи цю діяльність законною. Черговим рішенням строк дії цієї програми АНБ продовжений на 90 днів. Судді також підкреслили, що ця діяльність не суперечить конституції країни.

Раніше глава АНБ генерал Кіт Александер виступив на захист цих програм, заявивши, що вони дозволили запобігти більш 50 терактів в 20 країнах. Як зазначає "Голос Америки", висновки фонду New America Foundation збігаються з висновками розслідування Білого дому. У грудні адміністрація США опублікувала звіт, який показав, що збір даних про мільйони дзвінків американців "не був ключовим у запобіганні атак". !zn

Читайте також:

Розвідка США зізналася, що практикує стеження через інтернет і телефони

Спецслужби США назвали електронне стеження "благом для пересічних американців"

ФБР хоче "прослуховувати" весь інтернет - від Gmail та Skype до ігрових чатів

Розвідка США тисячі разів перевищувала свої повноваження під час шпигунства