UA / RU
Підтримати ZN.ua

Затримання «вагнерівців»: Лукашенко вимагає від Росії пояснити свої «брудні наміри»

Крім того, Лукашенко звернувся до російських ЗМІ, щоб ті "пургу не гнали".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав надзвичайною подією ситуацію з затриманням бойовиків ПВК «Вагнер» під Мінськом і доручив голові КДБ Валерію Вакульчику звернутися до російських держорганів за роз'ясненням - "що відбувається".

"Якщо це російські громадяни, а я так розумію, їх допитали, значить, треба негайно звернутися у відповідні структури Російської Федерації, щоб вони пояснили, що відбувається", - сказав Лукашенко в середу на терміновій нараді з членами Ради безпеки, звертаючись до Вакульчика, передає БелТА.

Також у зв'язку з інцидентом Лукашенко заявив про "брудні наміри" росіян.

"Я дивлюся на реакцію росіян. Вони вже виправдовуючись кажуть, що мало не ми їх самі сюди завезли. Зрозуміло, треба ж якось виправдати свої брудні наміри. Тому дуже просив би, щоб в цій ситуації і з цим фактом було все гранично відверто і чесно", - сказав він.

Крім того, Лукашенко доручив своєму прессекретарю Наталії Ейсмонт звернутися до російських ЗМІ, щоб ті "пургу не гнали".

"Нам треба звернутися до російських засобів масової інформації, зокремаі Telegram-каналів, щоб вони, як Путін каже, пургу не гнали. Якщо винні, треба з цієї ситуації виходити гідно. Не винні - добре, у нас немає ніяких цілей зганьбити близької нам країни", - заявив президент.

Нагадаємо, сьогодні вночі співробітники правоохоронних органів Білорусі під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії (ПВК) «Вагнер». Крім того, ще один чоловік був виявлений та затриманий на півдні країни.

Зазвичай «вагнерівців» використовують для брудної роботи, що дозволяє Кремлю заявляти про те, що регулярна армія в конфліктах у багатьох гарячих точках не бере участь, російських військових «там немає», і Росія до неї непричетна.

За даними правоохоронців, затримані входили в групу з 200 осіб, які прибули в Білорусь для «дестабілізації обстановки в країні в період виборчої кампанії».

Детальніше про те, з чим Білорусь входить в президентську кампанію, читайте в матеріалі Андрія Паливоди «Хитаючийся трон «бацьки»» у ZN.UA.