UA / RU
Підтримати ZN.ua

Затримане у Панамі північнокорейське судно перевозило застарілу зброю, що належить Кубі

Кубинська влада заявила, що північнокорейське судно, перехоплене Панамою, перевозило 10 тисяч тонн кубинського цукру і 240 тонн "застарілої оборонної зброї".

Затримане днями у Панамі північнокорейське судно перевозило застарілу зброю, що належить Кубі, визнала кубинська влада.

У міністерстві закордонних справ цієї країни зазначили, що озброєння, серед якого частини ракет, два винищувачі Міг-21 і двигуни для даного типу літаків, було відправлено у КНДР на ремонт, після чого його планувалося знову доставити на Кубу. У Гавані при цьому підкреслили, що головним вантажем північнокорейського судна була не зброя, а цукор.

У заяві, зачитаній у вечірньому випуску новин на державному телеканалі, йшлося, що це зброя потрібна "для підтримки оборонного потенціалу і збереження національного суверенітету" Куби.

"Куба зберігає свою прихильність до миру, включаючи ядерне роззброєння і дотримання міжнародного законодавства", - наголошувалося в заяві.

Судно затримали у понеділок після того, як на його борту при огляді окрім цукру виявили частини ракет. 35 членів екіпажу були арештовані, капітан намагався перерізати собі горло. Держдепартамент США, коментуючи ситуацію, схвалив рішення Панами перевірити судно, помічене раніше, як вважають у Вашингтоні, у контрабанді наркотиків.

На фотографії, розміщеній у Твіттері президента Панами Рікардо Мартінеллі, показаний довгий, зелений об'єкт у формі ракети з конусоподібним носом. Повідомляється, що він був знайдений на борту судна, що прямувало до Північної Кореї.

Фахівці в області безпеки кажуть, що на фотографіях зображені радарні системи для ракет "земля-повітря" радянського виробництва часів В'єтнамської війни. !zn

Читайте також:

КНДР налякала сусідів новими пусками ракет. Південна Корея прикрилася ізраїльськими комплексами

До берегів Південної Кореї прибув американський авіаносець. КНДР звинуватила США у провокаціях і нерозсудливості

Обама готовий застосувати ядерну зброю для захисту союзників від агресії КНДР