UA / RU
Підтримати ZN.ua

Засуджений до смерті за корупцію іранський мільярдер оскаржить свій вирок

Іранський мільярдер Бабак Занджані, засуджений до смерті за привласнення доходів від продажу нафти, має намір оскаржити вирок, заявив його адвокат Расул Купайезаде.

Іранський мільярдер заперечує свою вину. У часи президентства Махмуда Ахмадінежада він через свій холдинг Дубаї допомагав іранській владі продавати нафту за кордон.

Напередодні, 6 березня, іранський бізнесмен, стан якого оцінюється в 13,5 млрд доларів, був засуджений до смертної кари у справі про корупцію. Занджані, заперечує свою провину, визнаний винним в розкраданні $ 2,7 млрд у держкорпорації National Iranian Oil Co. в ході операцій, проведених в обхід міжнародних санкцій на експорт іранської нафти. Вирок був винесений судом першої інстанції щодо Занджани і двох інших обвинувачених. У числі інших вимог вони зобов'язані відшкодувати не менше чверті вкрадених коштів.

Проти іранського мільярдера були висунуті обвинувачення за низкою статей, у тому числі звинувачення в корупції, що за законами Ісламської Республіки карається стратою.

Занджани під час президентства Махмуда Ахмадінежада через свій холдинг Дубаї допомагав іранській владі продавати нафту за кордон в обхід міжнародних санкцій, за що був внесений в "чорні списки" США і ЄС. За даними агентства Bloomberg, Занджани отримав за ці та інші послуги 1,5 млрд євро від чиновників, які входили в уряд Ахмадінежада.

Занджані був заарештований у грудні 2013 року після приходу до влади президента Хасана Рухані. Тоді 12 іранських депутатів направили лист із закликом розслідувати фінансову діяльність бізнесмена в уряд країни.

Читайте також: У КНДР главу генштабу армії стратили за корупцію – ЗМІ

Доповідь Amnesty International свідчить, що найбільшу кількість смертних вироків виноситься в Китаї, Ірані, Саудівській Аравії та США. Проте Китай виносить смертний вирок частіше, ніж всі інші країни світу. При цьому КНР виносить смертний вирок частіше, ніж всі інші країни світу. Так, в лютому 2015 року в Китаї мільярдерові винесли смертний вирок. Справа Лю Ханя пов'язано з колишнім членом Пооитбюро ЦК КПК Чжоу Юнканом, якого звинуватили в корупції і створення внутріпартійної угруповання, які намагаються прийти до влади незаконно в Китаї.