UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступником глави МВС Чехії став симпатик путінських "Нічних вовків"

Гамачек заявив, що з "деякими політичними помилками" у минулому покінчено.

Міністр внутрішніх справ Чеської Республіки Ян Гамачек призначив своїм заступником колишнього південноморавського губернатора Міхала Гашека замість замість Якуба Кулганка, який очолив МЗС, повідомляє "Укрінформ".

За словами джерела, у минулому Гашек, колишній перший заступник голови соціал-демократичної партії, стикався з критикою через покладання вінків разом з путінськими "Нічними вовками".

На брифінгу сам Гамачек заявив журналістам, що Гашек у минулому допустив "деякі політичні помилки", з якими покінчено. "Він вибачився за помилки, і я буду оцінювати його роботу в міністерстві лише з точки зору сьогодення", - сказав міністр, який також є віцепрем’єром.

До цього часу Гашек був радником Гамачека. На посаді заступника міністра внутрішніх справ він буде разом із міністром керувати питаннями безпеки Чехії. І це в той час, коли країна переживає дипломатичний конфлікт з Росією, коли країна стикається з серйозною кризою безпеки після розкриття інформації спецслужб та поліції, які пов'язали вибухи на складах боєприпасів у Врбетицях в 2014 році з російськими агентами ГРУ, зазначає видання.

Гашек також давно виступає в якості радника президента Мілоша Земана, який, за оцінкою опозиції та експертів, зіграв на руку російській пропаганді своїм недільним інтерв’ю.

У 2016 році сам Гашек зазнав жорсткої критики: будучи губернатором у Брно, він поклав вінки до пам'ятників загиблим червоноармійцям разом з членами російського мотоклубу "Нічні вовки", відповідне фото, де на задньому плані видно прапор "ДНР", він опублікував у Facebook.

Укрінформ

У статті ідеться про те, що "Нічні вовки", які близькі до президента РФ Володимира Путіна, воювали разом із сепаратистами на сході України та зіграли чималу роль в анексії Криму.

ЗМІ з’ясували, що Гашек допоміг Гамачеку захистити крісло голови партії на нещодавніх виборах. Призначення відбулося лише через кілька днів після цього.
Гашек буде новим заступником Гамачека протягом 6 місяців, що залишились до виборів. За правилами, новий заступник має пройти перевірку безпеки, але це може тривати місяці, отже, скоріше за все, він працюватиме без цієї необхідної умови.

Читайте також: Литва, Латвія та Естонія висилають російських дипломатів на підтримку Чехії

Нагадаємо, що Чеська Республіка оголосила 17 квітня, що висилає 18 російських дипломатів, яких вона впізнала, як шпигунів у справі, пов'язаній з величезним вибухом на складі боєприпасів в 2014 році. За даними чеських спецслужб, вони є агентами російських розвідслужб СЗР і ГРУ.

У відповідь Москва вислала 20 співробітників посольства ЧР у Москві.

Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив про те, що Росія знищила відносини з його країною, які тепер заморожені. Глава чеського уряду сказав про це на тлі пропозицій в Сенаті країни розірвати дружбу і співробітництво з Росією після того, як Москву викрили в атаці на склад боєприпасів у 2014 році в місті Врбетіце.