UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступник Сешнса хотів записати Трампа на диктофон і відсторонити від посади - The New York Times

NYT заявляє, що такі пропозиції Род Розенстайн висував навесні 2017 року, коли сам був на посаді всього два тижні.

Род Розенстайн, перший заступник міністра юстиції і генерального прокурора США, висував пропозицію таємно записувати на диктофон розмови президента Дональда Трампа, щоб продемонструвати США та світу "хаос, поглинаючий адміністрацію", у п'ятницю, 21 вересня повідомляє видання The New York Times з посиланням на власні джерела.

Розенстайн крім цього, пише видання, вів переговори з високопоставленими чиновниками Мін'юсту США та ФБР, плануючи заручитися їхньою підтримкою для введення у дію 25-ї поправки до Конституції США, яка дає уряду можливість передати владу віце-президенту, якщо президент з якоїсь причини більше не здатен виконувати свої обов'язки.

NYT заявляє, що такі пропозиції Розенстайн висував навесні 2017 року - на той момент він обіймав сввою посаду лише два тижні. Втім, підкреслює видання, Розенстайн, швидше за все, не зробив ніяких записів. Більше того, різні джерела заявляють, що Розенстайн вів ці розмови у саркастичному ключі, і швидше, на захист Трампа, ніж проти.

Сам Розенстайн вже прокоментував публікацію, заявивши, що розміщена у The New York Times історія "неточна і фактично невірна".

"Виходячи з моїх особистих стосунків з президентом, немає підстав посилатися на 25-ту поправку", - сказав він.

до Речі, Род Розенстайн курирує розслідування Мюллера по російському втручання у вибори 2016 року. Він отримав такі повноваження після того, як генпрокурор Джеф Сешнс взяв самовідвід через конфлікт інтересів, так як був членом передвиборної команди Трампа.

Раніше відоме своїм критичним ставленням до Трампа видання The New York Times опублікувало анонімну статтю під назвою "Я - частина опору в уряді Трампа". Її автор запевняє, що разом з колегами намагається зробити все, щоб Трамп не накоїв якоїсь біди своєю політикою.

"Багато високопоставлених чиновників його власної адміністрації без упину працюють над тим, щоб зірвати деякі пункти його політики і його найгірших задумів", - запевняє автор статті. Мета таких дій, за його словами, захистити і "вберегти демократичні інститути США" до тих пір, поки Дональд Трамп не залишить посаду президента.

Сам Трамп заявив, що сумнівається в існуванні автора публікації.

"Якщо ця боягузливя анонімна істота дійсно існує, то газета повинна негайно, заради національної безпеки, видати його/її уряду", - написав він у Twitter.

Публічно заявили про свою непричетність до листа державний секретар Майк Помпео, міністр оборони Джеймс Меттис, очільник Національної розвідки Ден Коутс, голова Міністерства фінансів Стівен Мнучин, генеральний прокурор Джеф Сешнс і ще більше 10 чиновників і дипломатів.